Na jesienną aurę za oknem najlepszym lekarstwem jest kolorowe ciasteczko i ciepła herbata. Barwne niebieskie ciasteczko zawiera w sobie dodatek suszonego ananasa, czerwone jest z białą czekoladą a ciasteczko brązowe jest z kakao i migdałami :D
Kolorowe pieguski
Składniki:
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki białej czekolady
50 g migdałów
50 g suszonych ananasów
kakao, barwniki spożywcze
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać 1 łyżeczkę kakao oraz posiekane migdały, dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy ok 4-5 cm i włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Do drugiej części dodać barwnik (ja barwnik spożywczy rozpuściła w niecałych 10 ml gorącej wody i dodałam do ciasta), dokładnie rozprowadzić barwnik a następnie dodać pokrojoną czekoladę. Uformować wałek i włożyć do zamrażalnika. Do trzeciej części również dodajemy barwnik oraz suszone ananasy, wkładamy do lodówki.
W czasie gdy cisto się mrozi migdały, czekoladę oraz ananasy siekamy na drobne kawałki.
Po upływie czasu przeznaczonego na zastygnięcie ciasta, kroimy krążki o grubości ok 1 cm, układamy na blasze do pieczenia pozostawiając miejsce na wyrośnięcie ciastek. Pieczemy w piekarniku na termoobiegu ok 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ale radosne kolory! Fajne takie ciasteczka, aż się do nich buzia uśmiecha :D
OdpowiedzUsuń