wtorek, 25 grudnia 2012

Piernik na szybko

Miesiąc listopad i grudzień przeleciały mi w ekspresowym tempie i gdy pomyślałam, że na święta chce przygotować piernik było już za późno. Mój piernik jest przygotowany 
ekspresowym, ale jest bardzo aromatyczny i smaczny :D
Poniższy  w tempie przepis zaczerpnęłam z stąd.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54316527,54316527,0,2.html?v

Szybki piernik

Składniki:
1 szkl miodu
3/4 szkl cukru 
1 szkl mleka
3 szkl mąki pszennej
4 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g masła
około 30 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
powidła śliwkowe
lukier

Wykonanie:
Miód, masło, mleko oraz cukier podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się masła i cukru,  ostudzić. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej; kakao, sodę, przyprawę do piernika , wymieszać składniki. Do mąki dodać mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem, wymieszać składniki. Do powstałej masy dodać pojedyńczo żółtka. Białka ubić i na koniec delikatnie wymieszać z masą. Ciasto przelać do formy (ja piekłam w tortownicy 26 cm), wstawić do piekarnika o temperaturze 170ºC i piec przez ok 60 min (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na dwa krążki, przełożyć powidłami śliwkowymi i udekorować lukrem.

 
 

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Życzenia Bożonarodzeniowe

Mnóstwo ciepła i radości,
Niechże w Waszym domku zagości,
Na wigilijnym stole jedzenia wszelakiego,
I picia wybornego.
Niech pieniądz wam szeleści,
A miłość niech was w życiu pieści.

życzy 
Kora Cynamonu 

 
 
 
 
 
 

piątek, 21 grudnia 2012

Sześcio kawałkowy tort


Tort dla znajomych, dla Kasi kwiaty, dla Jacka gitara V, nuta i klucz wiolinowy. 
Tort można ustawić w dowolnej kombinacji, a gościom spóźnialskim zaserwować nie naruszoną część.

 
 
  
 

niedziela, 16 grudnia 2012

Tort czekoladowo wiśniowy z serkiem mascarpone

Tort czekoladowo-wiśniowo z serkiem mascarpone był specjalnym wypiekiem z okazji urodzin mojego męża :) 
Ciasto jest niezwykłym połączeniem smaku wykwintnego tortu z smakiem świąt Bożego Narodzenia. Czekolada, wiśnie, wino i cynamon połączone w jedną całość, przykryte delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z dodatkiem wanilii.
 
Tort czekoladowo wiśniowy z serkiem mascarpone
Tort piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jajka
150 ml wina czerwonego półwytrawnego
150 g startej na tartce mlecznej czekolady
1 op cukier z wanilią ( ja kupiłam z firmy KOTLIN)
4 płaskie łyżeczki kakao
2 płaska łyżeczka cynamonu
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa wiśniowa:
1 opakowanie mrożonych wiśni (ok 0,5 kg)
1 l wody
60 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
cukier do smaku

Masa z serkiem mascarpone:
250 g serka mascarpone
600 g śmietany 36 %
1 op cukier z wanilią ( ja kupiłam z firmy KOTLIN)
1 śmietan-fix
cukier puder do smaku

Dodatkowo do dekoracji:
czekoladowe ażurki
wiśnie lub czereśnie koktajlowe

Wykonanie:
Ciasto:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, następnie dodać cukier z wanilią, szczyptę soli oraz pojedynczo jajka. Do powstałej masy dodać wino (moja masa wyglądała jak zważona w tym momencie ale ciasto wyszło). Mąkę przesiać z kakao, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do utartej masy. Powstałe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok 60-80 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia.

Masa wiśniowa:
Do gotującej się wody wsypać wiśnie, gotować ok 5 minut, następnie odcedzić na sitku wiśnie. Powstały kompot zagotować ponownie, dodać cynamon oraz cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ok. 0,5 szkl zimnej wody, wlać do gotującego się kompotu cały czas mieszając. Do powstałego kiślu dodać wiśnie, delikatnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Gdy ciasto przestygnie (moje parzyło mnie w ręce, ale to było efektem tego, że musiałam zaraz wyjść z domu) przekrajamy na dwa krążki. Jeden krążek ponownie wkładamy do tortownicy, rozsmarowujemy na nim kisiel (u mnie też jeszcze ciepły, ale nie gorący) i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Delikatnie ciasto dociskamy aby było równo. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny aż kisiel całkowicie zastygnie.

Masa z serkiem mascarpone:
Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix, cukier z wanilią oraz cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez chwilę na najmniejszych obrotach. Powstałą masą pokrywamy tort pozostawiając niewielką jej ilość na dekoracje. Masą z serkiem mascarpone, wiśniami i czekoladowymi ażurkami dekorujemy tort.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Tort z dwoma furmankami


Dwa najlepsze samochody w drodze do serwisu, Passat holuje BMW na nowo otwartej autostradzie A2 :)
Z okazji drugich urodzin Gabrysia, zmniejszona wersja samochodów taty i taty chrzestnego.

  
 
 

wtorek, 13 listopada 2012

Torcik szarlotkowy


Moja wariacja na temat jabłka i tortu. Torcik jabłkowy jest formą light dla tych co na diecie i dla tych którym znudziły się tradycyjne masy. Lekka masa jabłkowa, delikatny biszkopt i jako kropka nad "i" bita śmietana z cynamonem. 


Torcik jabłkowy
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl mąki tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru

Masa jabłkowa:
1,2 kg pokrojonych w kostkę jabłek
2 galaretki cytrynowe
sok z cytryny
cynamon

300 ml Śmietana 36 %
1 śmietanfix, cynamon, cukier puder

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianą z szczyptą soli. Do żółtek dodać cukier i utrzeć je na gładką masę. Żółtka dodać do białek, dokładnie połączyć masy. Można użyć miksera pracującego na najniższych obrotach. Do jajek dodać przesianą przez sito mąkę tortową oraz ziemniaczana, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto piekłam w formie o średnicy 26 cm) Piec ok 50 minut, w temperaturze 190 stopni.

Masa jabłkowa:
Do garnka wlać ok 1/2 szklanki wody, wsypać jabłka i wstawić na ogień. Gotować jabłka ok 30 minut, mieszając aby się nie przypaliły Pod koniec gotowania dodać sok z jednej cytryny oraz cynamon (ok 1 łyżeczki). Gotować na małym ogniu, starając się aby jak najwięcej wody wyparowało. W czasie gotowania  jabłek rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 400 ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Gdy jabłka przestygną wlać do nich schłodzoną galaretkę, wymieszać ( w tym czasie najlepiej spróbować masę, jeżeli jest mało słodka dodać cukier, wcześniej odradzam słodzić ze względu na cukier zawarty w galaretce). Odstawić do czasu, aż masa zacznie tężeć.

Biszkopt przekroić na dwie części, pierwszą włożyć do tortownicy. Na cieście rozprowadzić równo 1/2 tężejącej masy jabłkowe, przykryć biszkoptem, ponownie przełożyć masą jabłkową. Ciasto odstawić do lodówki do czasu zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem oraz szczypta cynamonu, do prawie ubitej śmietany dodajemy śnietanfix. Ubitą śmietaną dekorujemy ciasto według uznania. 


 
 

niedziela, 28 października 2012

Tort na roczek


Tort z okazji ukończenia roczku przez małą Aleksandrę. Z tej okazji Oli życzę dużo uśmiechu :D


sobota, 27 października 2012

Kolorowe pieguski



Na jesienną aurę za oknem najlepszym lekarstwem jest kolorowe ciasteczko i ciepła herbata. Barwne niebieskie ciasteczko zawiera w sobie dodatek suszonego ananasa, czerwone jest z białą czekoladą a ciasteczko brązowe jest z kakao i migdałami :D


Kolorowe pieguski
Składniki:
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki białej czekolady
50 g migdałów
50 g suszonych ananasów
kakao, barwniki spożywcze

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać 1 łyżeczkę kakao oraz posiekane migdały, dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy ok 4-5 cm i włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Do drugiej części dodać barwnik (ja barwnik spożywczy rozpuściła w niecałych 10 ml gorącej wody i dodałam do ciasta), dokładnie rozprowadzić barwnik a następnie dodać pokrojoną czekoladę. Uformować wałek i włożyć do zamrażalnika. Do trzeciej części również dodajemy barwnik oraz suszone ananasy, wkładamy do lodówki. 
W czasie gdy cisto się mrozi migdały, czekoladę oraz ananasy siekamy na drobne kawałki. 
Po upływie czasu przeznaczonego na zastygnięcie ciasta, kroimy krążki o grubości ok 1 cm, układamy na blasze do pieczenia pozostawiając miejsce na wyrośnięcie ciastek. Pieczemy w piekarniku na termoobiegu ok 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.
 
 
 

Dinopociąg - Tort z dinozaurami


Dinopociąg, ulubiona bajka 3 letniej Sary która w dniu dzisiejszym obchodzi urodziny. Specjalnie dla Jubilatki na imprezie pojawili się Bratek - pomarańczowy Tyranozaur i jego zielona przyjaciółka - Pteranodon. 

 

czwartek, 18 października 2012

Sernik królewski


Sernik, ulubione ciasto mojego męża, bardzo lubiane przez moją córkę pod warunkiem, że jest bez rodzynek, a i ja bardzo lubię sernik. Więc gdy ser grzecznie czekał na swą życiową szansę, nic innego mi nie zostało jak zakasać rękawy i brać się do roboty. Sernik wilgotny, ciasto kakaowe, efekt po prostu pycha.

Piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm i okazało się, że tortownica jest za mała. Polecam tortownicę o średnicy przynajmniej 28 cm a nawet i 30. Mi zależało na tym aby ciasta było mało, ale jeżeli ktoś woli go więcej proponuję podwoić składniki na ciasto. 

 Sernik królewski
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 zółtka
3 łyżeczki kakao

Masa serowa:
1 kg sera mielonego waniliowego (ewentualnie mielony naturalny + cukier waniliowy)
1 szklanka cukru 
2 duże łyżki miękkiego masła
5 żółtek 
7 białek
1 budyń śmietankowy


Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Z każdą część uformować w podłużne wałki ok 10 cm i włożyć do zamrażalnika na ok 30-50 min. 
Gdy ciasto się mrozi utrzeć żółtka z cukrem oraz masło na puszystą masę. Do masy z żółtek dodawać stopniowo mielony ser oraz budyń, delikatnie wymieszać.  Ubić pianę z 7 białek i dodać ją do całej masy serowej. Mieszać bardzo delikatnie, tak żeby masa cały czas była puszysta.
Gdy ciasto się zmrozi, zetrzeć jedną część na tarce na grubych oczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na ok 10 minut. Po upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika i wylać na nie delikatnie masę serową. Na masę serową zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika (140 stopni) i piec 100 minut (1 h 40 min). Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić w piekarniku do czasu ostudzenia się piekarnika.