Słodziutkie kokosanki jako sposób na wykorzystanie białek :) Szybkie i proste w wykonaniu a zarazem bardzo efektowne.
Kokosanki
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
50 g masła
3/4 szkl cukru
3 łyżki mleka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Masło i cukier rozpuścić z mlekiem w rondelku. Gdy cukier całkowicie się
rozpuścić zdjąć z ognia, dodać wiórków kokosowych i
dokładnie wymieszać. Powstanie sypka masa, odstawić do ostudzenia.
Białka ubić na sztywno, gdy będą już ubite dodać mąkę
ziemniaczana i dokładnie wymieszać. Do przestudzonej masy z wiórkami kokosowymi
dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia wykładać uformowane w kulkę kokosanki. Wstawić
do piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Kokosanki
wyjmujemy z piekarnika gdy się przyrumienią na złoto. Wyjmujemy blachę z
piekarnika i odstawiamy ciastka do wystygnięcia. Dopiero zimne ciastka
zdejmujemy z blachy, ciepłe kokosanki są zbyt miękkie i
przy dotyku mogą stracić swój kształt.
pysznie i proste, babcia mi takie serwowała:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione kokosanki :)
OdpowiedzUsuńMmmm... już dawno nie jadłam, wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńile wychodzi kokosanek z tego ?
OdpowiedzUsuńod 18-dwudziestsiedmium O.K.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię :) ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńMuszą się udać, życzę smacznego :D
UsuńWłożyłam na blachę i wszystko się rozpłynelo w jedna płaska masę... która jest pyszna zresztą, ale co mogło pójść nie tak?
OdpowiedzUsuńMoże masło z cukrem było A gorące gdy dodałaś do nich białek, albo źle ubite białka. Nie mam innego pomysłu co mogło pójść nie tak.
Usuń