środa, 24 lipca 2013

Flan z wiśniami



Sezon owocowy w pełni :D Wiec korzystam z dobrodziejstw  oferowanych przez lato. Dzisiaj w roli głównej przedstawiam wiśnie. 
Kwaskowaty smak  szlachetnych owoców wiśni przełamuje słodycz kremu śmietanowo-jajecznego podanego na kruchym spodzie. 


Flan z wiśniami:
Składniki na blachę o średnicy 28 cm:
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
2 żółtka
1 białko
2 łyżki cukru pudru
Krem:
400 g śmietany kremówki 36 %
3 jajka
1 białko
60 g cukru pudru
3 łyżki likieru migdałowy
500 g wiśni bez pestek


Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka oddzielić od białek, żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawić na 180°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę. Tartę przykryć folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 10 minut. Po upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową z fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Po kolejnych 10 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3 minuty. Po 3 minutach odstawić ciasto do przestygnięcia.

Krem:
Jajka ubić z cukrem pudrem. Śmietanę 36% ubić, do ubitej śmietany dodać pianę z jajek oraz likier migdałowy, dokładnie wymieszać.

Na przygotowane wcześniej ciasto wylać masę jajeczną, po czym powbijać w nią wydrylowane wiśnie.  Ciasto wstawić do piekarnika o temp. 180 stopni i piec przez 30 minut. Po 30 minutach wyłączyć piekarnik pozostawiając w środku ciasto na ok 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć flan z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto podawać można na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.

 
 

Flan z wiśniami dodaję do akcji W wiśniowym sadzie...


poniedziałek, 22 lipca 2013

Tarta czekoladowo-malinowa



 Kruche ciasto czekoladowe, wypełnione budyniem malinowym własnoręcznej roboty, świeżymi malinami i czekoladą mleczną. 
Chyba już żadnej innej reklamy dla tarty nie trzeba :D


Tarta czekoladowo malinowa:
Składniki
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 czubata  łyżka kakao

Budyń malinowy
0,5 l mleka
3 żółtka
0,5 szkl cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl mąki pszennej.
150 g masła

1 kg malin
czekolada mleczna

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier, kakao i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka oddzielić od białek, żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Tartę przykryć  folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 15 minut. Po upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i ponownie piec 10 minut. Po upływie kolejnych 10 minut (razem 20 w piekarniku) ciasto wyjąć i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3 minut.

Budyń:
0,5 kg malin podgrzać w rondelku z 2 łyżkami cukru. Gdy maliny puszczą sok i powstanie z nich "papka" przelać na sito i przetrzeć, odstawić. 1,5 szklanki mleka zagotować cukrem, po czym wleć sok z przetartych malin. Do pozostałej szklanki zimnego mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie mleko z mąką wleć do gotującego się mleka miksując aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia.

Zimny budyń utrzeć z masłem, wyłożyć na zimne ciasto. Pozostałe 0,5 kg malin ułożyć na budyniu, poleć rozpuszczoną czekoladą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie można zacząć delektować się ciastem :D

 
 

środa, 17 lipca 2013

Tarta z jagodami

Przepyszne ciasto pachnące latem, jego kwintesencja. Słodziutkie jagody, na delikatnym waniliowym kruchym cieście
Po spróbowaniu tej tarty moja osobista lista najsmaczniejszych ciast uległa całkowitej odmianie. Od tej chwili tarty owocowe, a szczególnie jagodowa są na pierwszym miejscu na mojej liście ciast idealnych.
 Przepis zaczerpnięty z bloga Słodka Fantazja.
Tarta z jagodami
Składniki na blachę o średnicy 28 cm:
Ciasto:
300 g mąki
150 g zimnego masła
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 cukier puder z wanilią

Nadzienie:
500 g jagód
6 łyżek cukru pudru (w zależności od stopnia kwaśności jagód można dodać mniej lub więcej)
2 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego (poniżej na zdjęciu). Żółtka oddzielić od białek, żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. ¾ ciasta rozwałkować, resztę odłożyć do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty. Tartę przykryć  folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3 minuty.

Umyte jagody wymieszać z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną, wyłożyć na upieczony spód. Odłożone surowe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na owocach. Paski ciasta posmarować resztą białka. Piec jeszcze 15-20 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
 
 

Tarta jagodowa bierze udział w akcji Jagodowo Nam edycja 5

poniedziałek, 15 lipca 2013

Tort migdałowy z Amaretto


Tort mojej ukochanej Oliwii Directioners, Beliebers z okazji jej 12 urodzin :)


Tort migdałowy z Amaretto
Składniki (tortownica 20 cm)
Ciasto:
10 białek
160 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
100 g cukru brązowego
40 g kakao
Amaretto - do nasączania.

Masa:
500 ml śmietany kremówki 36 %
300 g serka mascarpone
30 ml likieru Amaretto
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Migdały wymieszać z cukrem pudrem, cukrem brązowym oraz kakao. Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie wymieszać z migdałami. Ciasto podzielić na trzy części, pierwszą wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec ok 17 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostałe części cista pieczemy podobnie, po czym odstawiamy je do ostudzenia. 
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, likier Amaretto oraz cukier puder. Wymieszać na najmniejszych obrotach do czasu połączenia się składników.  
Ostudzony biszkopt wyłożyć na paterę, nasączyć Amaretto, posmarować 1/3 masy. Położyć drugi blat , nasączyć i posmarować 1/3 masy. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go. Boki i wierzch ciasta posmarować pozostałą masą. Tort można udekorować startą czekoladą lub migdałami.