Sezon owocowy w pełni :D Wiec korzystam z dobrodziejstw oferowanych przez lato. Dzisiaj w roli głównej przedstawiam wiśnie.
Kwaskowaty smak szlachetnych owoców wiśni przełamuje słodycz kremu śmietanowo-jajecznego podanego na kruchym spodzie.
Kwaskowaty smak szlachetnych owoców wiśni przełamuje słodycz kremu śmietanowo-jajecznego podanego na kruchym spodzie.
Flan z wiśniami:
Składniki na blachę o średnicy 28 cm:
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
2 żółtka
1 białko
1 białko
2 łyżki cukru pudru
Krem:
400 g śmietany kremówki 36 %
3 jajka
1 białko
60 g cukru pudru
3 łyżki likieru migdałowy
500 g wiśni bez pestek
Krem:
400 g śmietany kremówki 36 %
3 jajka
1 białko
60 g cukru pudru
3 łyżki likieru migdałowy
500 g wiśni bez pestek
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka oddzielić od białek, żółtka wlać do ciasta i energicznie je zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka oddzielić od białek, żółtka wlać do ciasta i energicznie je zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawić na 180°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę. Tartę przykryć folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę
(tak jak w przepisie na babeczki), piec 10 minut. Po
upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową z fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Po kolejnych 10 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować
rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3
minuty. Po 3 minutach odstawić ciasto do przestygnięcia.
Krem:
Jajka ubić z cukrem pudrem. Śmietanę 36% ubić, do ubitej śmietany dodać pianę z jajek oraz likier migdałowy, dokładnie wymieszać.
Na przygotowane wcześniej ciasto wylać masę jajeczną, po czym powbijać w nią wydrylowane wiśnie. Ciasto wstawić do piekarnika o temp. 180 stopni i piec przez 30 minut. Po 30 minutach wyłączyć piekarnik pozostawiając w środku ciasto na ok 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć flan z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto podawać można na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.
Krem:
Jajka ubić z cukrem pudrem. Śmietanę 36% ubić, do ubitej śmietany dodać pianę z jajek oraz likier migdałowy, dokładnie wymieszać.
Na przygotowane wcześniej ciasto wylać masę jajeczną, po czym powbijać w nią wydrylowane wiśnie. Ciasto wstawić do piekarnika o temp. 180 stopni i piec przez 30 minut. Po 30 minutach wyłączyć piekarnik pozostawiając w środku ciasto na ok 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć flan z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto podawać można na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.
Flan z wiśniami dodaję do akcji W wiśniowym sadzie...