Tort z długowłosą blond pięknością, bohaterką bajki Zaplątani :)
czwartek, 25 września 2014
środa, 24 września 2014
wtorek, 23 września 2014
Tort Tiramisu
Jest to moja pierwsza w życiu próba zmierzenia się z sławnym deserem Tiramisu.
Muszę przyznać, że torcik wyszedł pyszny, słodki, kakaowy, idealny :)
Tort TiramisuMuszę przyznać, że torcik wyszedł pyszny, słodki, kakaowy, idealny :)
Składniki na ciasto o średnicy 20 cm
Masa Tiramisu:
6 żółtek
150 g cukru pudru
750 g sera mascarpone
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
5 jajek
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
Dodatkowo
ok 200 g podłużnych biszkoptów Savoiardi / ladyfingers / sponge
fingers
500 ml mocnej kawy (wystudzonej osłodzonej 2 łyżkami cukru)
3 łyżki Amaretto
Kakao prawdziwe
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka
oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek
dodać cukier i ucierać do czasu aż masa zrobi się biaława. Masę z żółtek dodać
do białek i mieszać na najmniejszych obrotach. Do jajek dodać przesianą mąkę
tortową oraz ziemniaczana miksując jak najkrócej na najmniejszych obrotach.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut
Masa Tiramisu:
Żółtka z
cukrem, ubić trzepaczką w kąpieli wodnej. Żółtka powinno ubijać się około 10
minut aż cukier całkowicie się rozpuści a masą będzie puszysta i jasna. Do
ubitych jajek dodać mascarpone, zmiksować do połączenia składników.
Tort:
Biszkopty
przekroić na 3 blaty. 1 blat ciasta ponownie włożyć do zamkniętej tortownicy. Do
zimnej kawy dodać likier Amaretto, nasączyć pączem blat ciasta w tortownicy,
posypać kakao. Na kakao wyłożyć 1/3 masy Tiramisu, przykryć 2 blatem ciasta i
ponownie powtórzyć cykl. Podobnie postępować z 3 blatem ciasta. Gdy 3 blat
przykryjemy masą, ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi
dzień ciasto wyjąć z tortownicy, obłożyć biszkoptami, ponownie obsypać
warstewką kakao.
Smacznego :)
poniedziałek, 22 września 2014
Ciasto rozetowe z czarną porzeczką
Ciasto rozetowe z moim ulubionym dżemem porzeczkowym za który dam się pokroić ;) Pyszna drożdżówka do kubka mleka na śniadanie.
Ciasto
rozetowe z czarną porzeczką
Składniki:
2 jajka
50 g masła
½ szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
½ kg mąki pszennej
słoik dżemu porzeczkowego (lub innego wg uznania)
50 g masła
½ szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
½ kg mąki pszennej
słoik dżemu porzeczkowego (lub innego wg uznania)
Wszystkie
składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
Do miski wlać ½ szklanki ciepłego mleka (nie może
parzyć), wsypać 2 łyżki cukru, dodać pokruszone drożdże. Rozczyn odstawić
w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut przykryte ściereczką. W tym czasie
rozpuścić masło i cukier w mleku. Gdy drożdże wyrosną (zwiększą swoją objętość
dwukrotnie) dodać do nich mąkę, jajka i mleko (mleko musi być ciepłe ale nie
może nas parzyć). Składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto
wyrabiać do momentu, aż zacznie odstawać samo ręki. Gotowe ciasto ostawić w
ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (ok. 40 min). Wyrośnięte
ciasto rozwałkować w cienki placek, posmarować cienką warstwą dżemu
porzeczkowego, zwinąć w rulon (jak naleśnik ;). Zwiniętą roladę pokroić w ok
3-4 cm kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto odstawiać do wyrośnięcia na ok 10 minut do zimnego jeszcze piekarnika.
Gdy ciasto trochę podrośnie włączyć piekarnik ustawiając temperaturę do 1800C.
Piec ciasto ok 30-35 minut licząc od momentu.
wtorek, 16 września 2014
Tort Strażak Sam
Tort z Strażakiem Samem, dzielnym bohaterem który potrafi nie tylko gasić pożary, ale i również rozwiązywać problemy swoich przyjaciół.