Jest to moja pierwsza w życiu próba zmierzenia się z sławnym deserem Tiramisu.
Muszę przyznać, że torcik wyszedł pyszny, słodki, kakaowy, idealny :)
Tort TiramisuMuszę przyznać, że torcik wyszedł pyszny, słodki, kakaowy, idealny :)
Składniki na ciasto o średnicy 20 cm
Masa Tiramisu:
6 żółtek
150 g cukru pudru
750 g sera mascarpone
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
5 jajek
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
Dodatkowo
ok 200 g podłużnych biszkoptów Savoiardi / ladyfingers / sponge
fingers
500 ml mocnej kawy (wystudzonej osłodzonej 2 łyżkami cukru)
3 łyżki Amaretto
Kakao prawdziwe
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka
oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek
dodać cukier i ucierać do czasu aż masa zrobi się biaława. Masę z żółtek dodać
do białek i mieszać na najmniejszych obrotach. Do jajek dodać przesianą mąkę
tortową oraz ziemniaczana miksując jak najkrócej na najmniejszych obrotach.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut
Masa Tiramisu:
Żółtka z
cukrem, ubić trzepaczką w kąpieli wodnej. Żółtka powinno ubijać się około 10
minut aż cukier całkowicie się rozpuści a masą będzie puszysta i jasna. Do
ubitych jajek dodać mascarpone, zmiksować do połączenia składników.
Tort:
Biszkopty
przekroić na 3 blaty. 1 blat ciasta ponownie włożyć do zamkniętej tortownicy. Do
zimnej kawy dodać likier Amaretto, nasączyć pączem blat ciasta w tortownicy,
posypać kakao. Na kakao wyłożyć 1/3 masy Tiramisu, przykryć 2 blatem ciasta i
ponownie powtórzyć cykl. Podobnie postępować z 3 blatem ciasta. Gdy 3 blat
przykryjemy masą, ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi
dzień ciasto wyjąć z tortownicy, obłożyć biszkoptami, ponownie obsypać
warstewką kakao.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz