wtorek, 23 września 2014

Tort Tiramisu


Jest to moja pierwsza w życiu próba zmierzenia się z sławnym deserem Tiramisu. 
Muszę przyznać, że torcik wyszedł pyszny, słodki, kakaowy, idealny :)

Tort Tiramisu
Składniki na ciasto o średnicy 20 cm
Masa Tiramisu:
6 żółtek
150 g cukru pudru
750 g sera mascarpone

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru

Dodatkowo
ok 200 g podłużnych biszkoptów Savoiardi / ladyfingers / sponge fingers 
500 ml mocnej kawy (wystudzonej osłodzonej 2 łyżkami cukru)
3 łyżki Amaretto
Kakao prawdziwe

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier i ucierać do czasu aż masa zrobi się biaława. Masę z żółtek dodać do białek i mieszać na najmniejszych obrotach. Do jajek dodać przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczana miksując jak najkrócej na najmniejszych obrotach. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut

Masa Tiramisu:
Żółtka z cukrem, ubić trzepaczką w kąpieli wodnej. Żółtka powinno ubijać się około 10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści a masą będzie puszysta i jasna. Do ubitych jajek dodać mascarpone, zmiksować do połączenia składników.

Tort:
Biszkopty przekroić na 3 blaty. 1 blat ciasta ponownie włożyć do zamkniętej tortownicy. Do zimnej kawy dodać likier Amaretto, nasączyć pączem blat ciasta w tortownicy, posypać kakao. Na kakao wyłożyć 1/3 masy Tiramisu, przykryć 2 blatem ciasta i ponownie powtórzyć cykl. Podobnie postępować z 3 blatem ciasta. Gdy 3 blat przykryjemy masą, ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień ciasto wyjąć z tortownicy, obłożyć biszkoptami, ponownie obsypać warstewką kakao.

Smacznego :)


Przepis dołączam do akcji Tiramisu na 100 sposobów.

Tiramisu na sto sposobów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz