Sernik z orzechami włoskimi jest pyszną propozycją puszystego sernika z spodem orzechowym oraz polewą orzechowo-karmelową. Sernik pracochłonny, szczególności gdy samemu trzeba orzechy wyłuskiwać. Smak sernika z orzechami włoskimi oraz karmelem warty jest takich poświęceń.
Sernik z orzechami włoskimi
(tortownica 24 cm średnicy)
Składniki:
Składniki na
spód:
1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek
pełnoziarnistych typu digestive
1/3 szklanki masła, roztopionego
Masa orzechową:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sernik
70 dag mielonego półtłustego twarogu (3
krotnie mielonego)
1,5 szklanki cukru
7 jajek
200 ml śmietany kremówki 36 %
70 ml rumu
100 g masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczane
Orzechy w karmelu:
1 szklanka cukru
10 dag margaryny
3 łyżki miodu
2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Spód ciasta:
Herbatniki pokruszyć, połączyć z masłem. Powstałym
ciastem wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 175ºC przez 6 - 8 minut.
Masa orzechowa:
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, dodać masło,
orzechy włoskie, cukier brązowy. Całość zagotować, dodać 2 jajka i gotować masę
ok 10 minut, aż zgęstnieje. Gotową masę wylać na podpieczony spód i odstawić do przestygnięcia.
Sernik:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier,
masło, utrzeć na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać stopniowy zmielony twaróg
cały czas mieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej.
Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy serowej, następnie dodać
rum i mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie a zarazem delikatnie wymieszać,
powinna powstać jednolita, aksamitna masa. Masę serową wylać na przestygniętą
masę orzechową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok
godziny, do czasy aż wierzch ciasta się upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się
delikatni uginał pod delikatnym uciskiem patyczka, w środku ciasto może być
niedopieczone a wierzch ciasta może być blady). Po upieczeniu wyłączyć
piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki, pozostawiając sernik w środku jeszcze
przez co najmniej 2 godziny.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawić sernik na
dodatkową godzinę do przestygnięcia.
Orzechy w karmelu:
Margarynę rozpuścić na patelni, dodać cukier, miód i
orzechy. Smażyć do czasu, aż cukier się rozpuści. Przestudzone orzechy w raz z
całym karmelem przelać na sernik. Ciasto wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Sernik z orzechami włoskimi dodaję do
akcji W orzechowym raju 3, edycja 2014.