Tort z okazji przystąpienia do sakramentu Bierzmowania.
środa, 27 maja 2015
wtorek, 26 maja 2015
poniedziałek, 18 maja 2015
Tort firmowy z logo
Z okazji trzech lat istnienia Działu Filii miałam okazję przygotować tort. Dla wszystkich pracowników działu życzę sukcesów zawodowych oraz dużo uśmiechu w trakcie wykonywania pracy ;)
piątek, 15 maja 2015
Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie
Puszysty serniczek w trochę innej wersji, zamiast rodzynek dodałam wiśnie a spód jest czekoladowy:)
Składniki na blachę o średnicy
24 cm:
Ciasto:
270 g mąki
150 g zimnego masła
30 g kakao
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 cukier puder z wanilią
Sernik:
700 g mielonego tłustego twarogu (przynajmniej
2 krotnie mielonego)
1 1/2 szklanki
cukru
7 jajek
200 ml śmietany
kremówki 36 %
70 ml rumu
200 g masła
2 1/2 czubate
łyżki mąki ziemniaczane
Dodatkowo:
wiśnie drylowane (u mnie z kompotu)
dżem wiśniowy
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, kakao, cukier, posiekane masło oraz
żółtka szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1
godzinę.
Piekarnik nastawić na 180°C. Schłodzone
ciasta rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, przykryć papierem do pieczenia
i wysypać na papier suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki),
piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię
aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić ciasto ponownie do
piekarnika na 3 minuty.
Sernik:
W czasie gdy ciasto kruche się piecze
należy przygotować masę na sernik.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek
dodać cukier, masło, utrzeć na puszystą masę. Do żółtek dodawać stopniowy
zmielony twaróg cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno, dodać do masy
serowej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy
serowej, następnie dodać rum i mąkę
ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszać, powinna powstać
jednolita, aksamitna masa.
Na podpieczone kruchym cieście poukładać
wydrylowane wiśnie, wylać masę serową na którą ułożyć kolejną porcję wiśni. Sernik wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 60 minut do czasy aż wierzch ciasta się
upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się delikatni uginał pod delikatnym
uciskiem patyczka, w środku ciasto może być niedopieczone). Po upieczeniu
wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie w nim drzwiczki, pozostawiając sernik
w środku jeszcze przez co najmniej 3 godziny.
Po wyjęciu sernika z piekarnika
odstawiamy go do przestygnięcia na ok i godzinę, po czym wstawiamy go do
lodówki na dodatkową godzinę chłodzenia. Zimny sernik przykryć warstwą dżemu wiśniowego.
Smacznego :)
Przepis dodaję do wiosennych akcji Fabryka Sernika oraz Wiosenne Słodkości.
niedziela, 10 maja 2015
sobota, 2 maja 2015
Fale Dunaju
Smaczne ciasto z wiśniami oraz kremem budyniowym.
Fale Dunaju
Blacha kwadratowa 24x24
Składniki:
Ciasto:
½
kg wydrylowanych wiśni (mogą być z słoika)
400 g mąki pszennej (2 ½ szkl.) + 2
łyżeczki mąki
250 g masła
180 g cukru (1 ¼ szkl.)
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
Masa:
½ l mleka
200 g masła
1 torebka budyniu waniliowego
50 g cukru pudru
Polewa:
1 tabl. czekolady mlecznej
50 g masła
100 ml mleka
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, doda szczyptę
soli. Cały czas ucierając masło dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać przez
sito z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodać do utartej masy. Do masy dodać
mleko w ilości takiej, aby ciasto miało ciągliwą konsystencję. Ciasto podzielić
na dwie części, do pierwszej dodać 2 łyżeczki mąki, całość wymieszać, do
drugiej dodać 2 łyżeczki kakao całość wymieszać. Białe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej
papierem do pieczenia. Na białą masę wyłożyć czekoladową. Wiśnie rozłożyć na
cieście delikatnie wciskając je do środka.
Całość piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Masa:
Budyń ugotować wg przepisu podanego na
opakowaniu, ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na
puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń ciągle miksując. Gotowy krem
rozprowadzić na zimnym cieście.
Polewa
Podgrzać mleko, dodać
czekoladę i masło. Czekoladę i masło rozpuścić w mleku, dodać kakao, całość
dokładnie wymieszać. Przygotowaną, schłodzoną polewę rozsmarować po cieście.
Ciasto odstawić do lodówki
na 2-3 godziny, jednak najlepiej smaku jena drugi dzień po przygotowaniu.
Przepis dodaję do akcji Wiosenne Słodkości: