Jako deser na imprezce córki podałam kolorową galaretkę w kieliszkach od wina. Śmiechów i hahów nie było końca gdy co niektórzy udawali że piją wino.
Tęczowa galaretka
Składniki:
Kolorowe galaretki (ja użyłam różowej, zielonej, 2 żółtych i 2 niebieskich)
400 ml śmietany 30%
Żelatyna
Wykonanie:
Galaretki robimy według przepisu z tym, że ilość wody zmniejszamy do 400 ml (zamiast 500ml). Galaretki robimy pojedynczo, zaczynamy od różowej. Gdy pierwsza galaretka zastygnie przygotowujemy białą masę. Czubatą łyżeczkę żelatyny zalewamy połową szklanki wrzątku i mieszamy do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Do rozpuszczonej, chłodnej żelatyny dodajemy pół szklanki śmietany kremówki i mieszamy. Masę z śmietany i żelatyny wylewamy na pierwszą galaretką. Masa biała szybciej zastyga niż galaretka dlatego w zaraz po wylaniu możemy przygotowywać następną galaretkę i wylać ja na biała masę gdy ona zastygnie. Następne warstwy tworzymy w sposób analogiczny do pierwszej warstwy. Jeżeli chcemy aby szerokości galaretek były równe pierwsze dwie galaretki wystarczy robić z jednej torebki a następne warstwy z 2 torebek. Ponieważ kieliszki na dole są zwężone potrzebujemy więcej galaretki do zrobienia równych warstw.
Ale kolory! Imprezka napewno się udała.
OdpowiedzUsuńna ile kubeczków wystarcza taka porcja?
OdpowiedzUsuńO ile dobrze pamiętam wyszło 10 kieliszków z galaretkami.
Usuńgdzie można dostać niebieską galaretkę? :)
OdpowiedzUsuńGalaretkę kupuję w zwykłym sklepie spożywczym, sklep nie należy do żadnej sieciówki ale bardzo dobrze zaopatrzony. Widziałam również aukcje na allegro z niebieskimi galaretkami.
UsuńJa kupuję z firmy Włodzisław
Ja dodalam do 500ml smietany kremowki 300ml mleka skondensowanego i oczywiscie zelatyne. Wyszlo przepyszne :)
OdpowiedzUsuńEwa
Świetne! Muszę spróbować :-). Ostatnio lubię eksperymentować z galaretką. Jedna już tężeje i mam zamiar zrobić robaczki :)
OdpowiedzUsuńCzy tę żeleatyne jak się robi to ona jest na wszystkie warstwy czy tylko na jedną ?
OdpowiedzUsuńTak, łyżeczka żelaty ma być rozpuszczona w 1/2 szklanki wody i na 1/2 szklanku śmietany. To jest 1 warstwa białej masy.
UsuńOooo, ale bym zjadła *.*
OdpowiedzUsuńto musi być dobre (;
OdpowiedzUsuńsebek zaj efajny
PS.nie moge zmienić nicku );
smakowicie wygląda a
OdpowiedzUsuńjaki jest czas wykonania ? :)
Czas wykonania zależy od ilości galaretek, danie jest czasochłonne.
UsuńCzy na masę z żelatyny możemy wylać bezpośrednio gorącą galaretkę czy musi ona najpierw ostygnąć?
OdpowiedzUsuńGalaretka powinna być schłodzona.
Usuń