niedziela, 18 marca 2012

Tort ananasowo-kokosowy


Tort z okazji 18 urodzin oraz imieniem dla mamy mojego męża :) 

Tort ananasowo-kokosowy

Składniki
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Blat kokosowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem do tortów
2 kostki masła
2 puszki ananasa
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody

Poncz do nasączania biszkopta:
250 ml soku ananasowego
150 ml wody niegazowanej
50 ml wódki
sok z cytryny

Wykonanie
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy do czasu aż masa zrobi się biaława. Masę z żółtek dodajemy do białek i mieszamy na najmniejszych obrotach. Do jajek dodajemy przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczana miksując jak najkrócej na najmniejszych obrotach. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
 
Blat kokosowy:
Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier oraz proszek mieszamy z sobą i stopniowo dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut, blat ma się zrumienić.

Krem do tortu:
Odlać sok z ananasów i zagotować. Do wody dodać budynie, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się soku dokładnie mieszając. Ugotowany budyń ananasowy odstawić do wystygnięcia. Masło i ubić na puch z cukrem pudrem. Do ubitego masła dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Masło z budyniem łączymy powoli aby się masa nie zważyła. 

Wykonanie tortu:
Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Do soku z ananasa dodajemy wody, wódki oraz soku z cytryny do smaku. Poncz powinien być lekko kwaśny aby zrównoważyć słodycz masy do tortu. Nasączamy 1 blat biszkoptu ponczem. Ananasa kroimy na małe cząstki i wykładamy na biszkopt połowę. Ananasa przykrywamy częścią masy tortowej. Na masę kładziemy blat kokosowy i ponownie wykładamy na niego ananasa z masą tortową. Na warstwę masy kładziemy biszkopt i go nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi a wierzch stroimy masą tortową.  


7 komentarzy:

  1. Najlepszego dla Teściowej. Tort wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam potwierdzam pychota;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm z kokosem, pychotka! I jak pięknie udekorowany, aż miło popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Następnym razem spróbuję dodać malibu, powinno być jeszcze lepsze :D

    PS. Jestem miłośniczą cudownej szklanki mleka na dobranoc z dodatkiem malibu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. niedobry. za dużo masła tłusty i mdły.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort pyszny. Nie za słodki nie za ciężki. Po prostu pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie ananasa z kokosem może być ciekawym doświadczeniem smakowym. Musimy przyznać, że wygląd tortu zachwyca. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń