Przepis na najsmaczniejszy blok czekoladowy dostałam od koleżanki Agnieszki. Dzięki Aga, blok nawet moje młodsze siostry załatwił swoją słodyczą :D
Blok czekoladowy
Składniki:
500 g mleka w proszku (najlepiej niebieskiego)
1 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki cukru
1 kostka masła
4 łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki cukru
1 kostka masła
4 łyżki kakao
200 g żurawiny suszonej
100 g orzechów laskowych
Wykonanie:
Wodę, cukier, masło zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kakao oraz mleko w proszku, dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Do ciepłej masy dodać połamane herbatniki oraz bakalie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, odstawić do lodówki do zastygnięcia najlepiej na 24 h.
Uwielbiam blok czekoladowy! U mnie nazywany Łomem, pyyycha:)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda; musze kiedyś spróbowac i ja
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam bloku czekoladowego, ale od pewnego czasu za mna chodzi zeby go zrobic :))) Twój wygląda pięknie :))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życze kolejnych pięknych i smakowitych inpiracji
Olinka - Smakowy Raj
uwielbiam ale nie powinnam jeść...a co tam..proszę o kawałek:)))
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, na mały kawaleczek zdarzyłaś się załapać;)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń