Jako wielbicielka słodyczy z czekoladą musiałam spróbować sernika czekoladowego. Na cieście mocno czekoladowym jest warstwa sernika z białą czekoladą a następnie z czekoladą mleczno-gorzką. Sernik jest inny niż tradycyjne pamiętane z dzieciństwa. Brak w nim rodzynek ale smak czekoladowy wszystko wynagradza w przypadku tej wersji sernika.
Sernik czekoladowy
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
100 g / 1 tabliczka białej czekolady
50 g / 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
50 g / 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 jajka
150 ml śmietany 22%
200 ml śmietany kremówki
150 g cukru pudru
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki kakao
Ciasto:
150 g cukru
100 g mąki
100 g masła
60 g czekolady gorzkiej
100 g mlecznej czekolady
2 duże jajka
Wykonanie:
Ciasto:
Czekoladę rozpuścić razem z masłem oraz cukrem a następnie przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć. Do ubitych białek powoli wlewać żółtka, schłodzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem miksując na najniższych obrotach. Do zmieszanych płynnym składników wsypać delikatnie mąkę i delikatnie wymieszać.
Masa serowa:
Twaróg, cukier i mąkę kukurydzianą zmiksować na gładką masę, po czym dodać po jednym jajku miksując aż masa zrobi się błyszczą i aksamitna. Do aksamitnej masy dodać śmietanę i dokładnie wymieszać masę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą w 100 ml śmietanki 30%. W drugim rondelku rozpuścić rozpuścić w śmietanie 30% czekoladę mleczną oraz gorzką. Masę serową podzielić na dwie połówki, do jednej wlewamy cienką strużką czekoladę rozpuszczoną jasną, do drugiej czekoladę ciemną plus kakao miksując na najniższych obrotach miksera.
Masę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na masę ciasta delikatnie wylać warstwę masy z białą czekoladę a następnie z ciemną. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Po godzinie, wyłączyć piekarnik, uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik w cieple na jeszcze jedną godzinę. Chłodne ciasto najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin przed smakowaniem się nim.