wtorek, 14 lipca 2015

Szarlotka wiśniowa na kruchym spodzie


Moja szarlotka wiśniowa wykonana była z wiśni w syropie z ubiegłego roku,  wersja przepisu bardziej zimowa niż letnia. Myślę, że w sezonie wiśniowym spokojnie możemy wiśnie z słoika zastąpić swieżymi, jędrnymi owocami w ilości pół kilograma oraz połową szklanki wody. Oczywiście wiśnie będzie trzeba wytrybować, a powstały sok dodać do masy szarlotkowej :D


Wiśniowa szarlotka na kruchym spodzie:
Składniki:
Ciasto kruche:
4 żółtka
300 g mąki pszennej
150 g masła
2 łyżki cukru pudru

Masa wiśniowo jabłkowa:
4 duże jabłka
700 ml komputu z wiśni wraz z wiśniami
2 małe budynie waniliowe

Beza:
2 białka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę wraz z bokami blachy,  przykryć  folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika na 3 minuty.
Kompot wraz z wiśniami zagotować. Jabłka pokroić w kostkę, wsypać do gotującego się kompotu. Budynie rozpuścić w ½ szklanki wody, wlać do gotujących się jabłek, całość dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.
Na podpieczone ciasto wylać ciepłą masę wiśniowo jabłkowa, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. W tym czasie białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszać. Białka przełożyć do rękawa cukierniczego.
Ciasto wyjąć z piekarnika, udekorować masą z białek i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 5-10 minut.



Przepis na szarlotkę wiśniową dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie... 2015" zorganizowanej na portalach Durszlak oraz Mikser Kulinarny.

  W wiśniowym sadzie 2015 W wiśniowym sadzie 2015

11 komentarzy:

  1. A ja mam dziś taką ochotę na ciasto z wiśniami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę podać rozmiar użytej formy do tarty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w tortownicy o wymiarach 24 lub 26 cm średnicy. Jak sprawdzę w domu dopiszę do posta wymiar blachy.

      Usuń
  3. Dopiero teraz zauważyłam, że to tortownica. Zwiodły mnie te ząbkowane brzegi tej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie nożykiem "ząbkowałam" brzegi;) A ciasto jest wysokie na wysokość tortownicy. Smakuje najlepiej gdy jest jeszcze ciepłe, jednak wtedy nie udaje się ukroić pięknego trójkąta ponieważ masa nie jest jeszcze zastygnieta. Gdy ciasto jest schłodzone bez problemu można wykroić smaczny trójkąt ciasta.

      Usuń
  4. Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga - Czekoladowa muffinka po więcej informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie cieplutkie najlepiej smakuje, nie patrzy się na ładne trójkąty :) wygląda przepysznie ! wg zajączków oczywiscie, pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Zajączki nie wybierają się do nas w odwiedziny? Obiecuję pyszne ciasto z owocami;)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam

    Zapraszam w wolnej chwili do mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda, ma taki apetyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń