Tort Psi Patrol
poniedziałek, 24 lipca 2017
poniedziałek, 17 lipca 2017
czwartek, 13 lipca 2017
Tort czekoladowo-wiśniowy z wiśniówką
Wygląd tego tortu może zmylić widząc te wszystkie słodycze. Jest to tort z mocną nuta alkoholu, dedykowany głównie dla dorosłych. Połączenie czekolady, wiśni i alkoholu jest świetną propozycją na prezent do dużych dzieci. Dla mniejszych dzieci można tort przygotować bez wiśniówki co też sprawi im frajdę.
Tort czekoladowo-wiśniowy nasączany wiśniówką
Składniki na tort o średnicy 22 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
300 g czekolady mleczne
200 g czekolady gorzkiej
Nasącz
Wiśniówka
Kompot z wiśni
Wiśnie z kompotu
Dekoracja
Wafelki i inne słodycze
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z
szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z
pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną
oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty
piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Krem z czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę
ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość
energicznie wymieszać.
Nasącz:
Wiśniówkę połączyć z sokiem wiśniowym. Ja
w 1/3 dałam wiśniówki i w 2/3 kompotu z wiśni. Gdyby poncz okazał się za słodki
można dodać trochę soku z cytryny.
Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe
blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopcie
ułożyć wiśnie, przykryć ¼ kremu śmietanowo czekoladowego. Na całość położyć drugi
blat biszkoptowy, nasączyć, ułożyć wiśnie i ¼ kremu. Ostatni blat ułożyć na
torcie, nasączyć, ułożyć wiśnie przykryć ¼ kremu. Krem wyrównać, ciasto wstawić
do lodówki na co najmniej 3 godziny, do czasu aż
krem się schłodzi i stanie sztywniejszy.
Schłodzony tort wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze. Ostatnią cześć schłodzonego kremu ponownie zmiksować, rozprowadzić na bokach tortu. Wafelki czekoladowe „przykleić” do kremu, inne słodycze ułożyć na wierzchu tortu.
Schłodzony tort wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze. Ostatnią cześć schłodzonego kremu ponownie zmiksować, rozprowadzić na bokach tortu. Wafelki czekoladowe „przykleić” do kremu, inne słodycze ułożyć na wierzchu tortu.
Smacznego 😊
Torty z truskawkami, tort kokosowy, tort kokosowo-pomarańczowy, tort migdałowy:
środa, 12 lipca 2017
poniedziałek, 10 lipca 2017
Tort na rocznicę ślubu
Tort przygotowałam dla mojej przyjaciółki z szkoły podstawowej i jej męża. Życzę Magdzie i Grzesiowi wszystkiego co najlepsze oraz kolejnych pięknych lat razem.
piątek, 7 lipca 2017
środa, 5 lipca 2017
Sałata z grilowaną sałatą rzymską z margaryną optima omega 3
Sałatka zainspirowana grilowaną sałatą rzymską, która po odpowiednim doprawieniu smakuje na ciepło świetnie. Pierwszy raz jadłam sałatę rzymską na ciepło przygotowaną na grillu, była pyszna. Teraz szykując piknikowe jedzenie przygotowałam sałatkę z sałatą rzymską grillowaną na patelni z dodatkiem margaryny Optima Omega 3. Do sałaty dodałam kolorowe warzywa i szynkę szwarcwaldzką co w połączeniu z świeżym chlebem posmarowanym margaryną Optima Omega 3 było smacznym i odżywczym posiłkiem.
Sałatka z grillowanej sałaty
rzymskiej z margaryna Optima Omega 3
Składniki:
4 szt sałaty rzymskiej
½ papryki żółtej
½ papryki czerwonej
½ granatu
Garść pomidorków koktajlowych
Szynka szwarcwaldzka
Margaryna Optima Omega 3
Sól i pieprz
2 łyżeczki musztardy
francuskiej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Warzywa umyć, sałatę
rzymską przekroić na pół. Na patelni na małym ogniu rozpuścić 2 łyżki margaryny
Optima Omega 3, ułożyć sałatę rzymską, oprószyć solą i pieprzem. Sałatę grillować
z dwóch stron do delikatnego przyrumienienia. Gdy sałata się przyrumieni zdjąć
z ognia i odstawić do przestygnięcia. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe
przekroić na pół, chłodną sałatę rzymską pokroić na mniejsze części (ja liście
pokroiłam na 3 części). Warzywa wsypać do miski, dodać nasiona granatu, szynkę szwarcwaldzką.
W kubeczku wymieszać musztardę, oliwę,
miód i sok z cytryny. Przygotowanym sosem polać składniki sałatki i delikatnie
je wymieszać. Sałatkę można podawać z pszennym pieczywem posmarowanym margaryną
Optima Omega 3.
Przepis na piknikową sałatę z grilowaną sałatą rzymską z margaryną Optimą Omega 3 dodaję do akcji Optymalny wybór na piknik