Tort kokosowo pomarańczowy jest przepyszny, warty poświęconego
czasu. W smaku delikatny, kwaskowaty, ale również delikatnie słodki. Blat
kokosowy jest strzałem w dziesiątkę. Całość zasługuję na szóstkę z plusem :D
Składniki na tort o średnicy 22 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Blat kokosowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem pomarańczowy:
4 żółtka
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru
300ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2,5 czubate łyżki mąki pszennej
400 ml śmietany 36%
100 g czekolady białej
1 łyżka żelatyny
40 ml wody
Masa do dekoracji:
400 ml
śmietany 36%
1 czekolada biała
1 łyżeczka
żelatyny
40 ml wody
Nasącz:
sok z 1
cytryny,
2 łyżeczki cukieru,
½ szkl wody,
40 ml rumu
białego
Dekoracja:
70 g wiórków
kokosowych
Wykonanie
Biszkopt:
Białka oddzielić
od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z
żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną oraz
ziemniaczaną przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Blat kokosowy:
Białka ubijamy z
szczypta soli na sztywną pianę. Suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier
oraz proszek mieszamy z sobą i stopniowo dodajemy
do ubitych białek delikatnie mieszając. Masę przelewamy
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut, blat ma się
zrumienić.
Krem
pomarańczowy:
Żółtka z jajkiem
i cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać mąkę i dokładnie
wymieszać. Sok pomarańczowy zagotować, zredukować ogień i wlewać cienkim
strumieniem masę jajeczną cały czas mieszając do czasu aż masa zgęstniej. Masę zdjąć z ognia, wystudzić.
Żelatynę
rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę
36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę, przestygniętą
rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować.
Zimną masę
pomarańczową zmiksować z masą śmietanową.
Masa
czekoladowa:
Żelatynę
rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę
36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę, przestygniętą
rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować.
Nasącz:
Cukier
rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sok z cytryny oraz rum.
Składanie
tortu:
Biszkopt
przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy blat włożyć ponownie do tortownicy,
nasączyć, przełożyć ½ kremy pomarańczowego. Na krem pomarańczowy położyć blat
kokosowy, przełożyć go pozostałą częścią kremu pomarańczowego, przykryć drugim
blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć. Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 godziny
aby masa pomarańczowa stężała. Gdy ciasto już się schłodzi wyjąć tort z
tortownicy, obłożyć masą czekoladową, obsypać wiórkami kokosowymi i udekorować według
własnego pomysłu. Ja zaprezentowałam 3 pomysły na dekorację :D
Nie dość, że wyglądały świetnie to i smak genialny.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńwygląda świetnie i na pewno tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuń