Drożdżówki serca serowe
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
50 g
masła
1/2
szklanki cukru
1
szklanka mleka
5 dag
drożdży
1/2 kg
mąki pszennej
Masa
serowa
400 g
twarogu półtłustego
4 łyżki
miękkiego masła
1/2
szklanki cukru pudru
1 żółtko
laska
wanilii lub1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 białko
Wykonanie:
Mleko, cukier oraz masło podgrzać w rondelku do całkowitego
roztopienia się składników. Do ciepłego mleka dodać (mleko nie może nas parzyć)
3 łyżki mąki, oraz pokruszone drożdże. Całość
zamieszać, odstawić na ok 20 minut do czasu aż rozczyn podwoi swoją
objętość.
Do pozostałej mąki dodać rozczyn drożdżowy.
jajka, wyrabiać ciasto do czasu aż zacznie samo odklejać się od ręki.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Po 20 minutach ponownie je
zagnieść, ostawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia.
W czasie gdy rośnie ciasto mamy czas na przygotowanie
twarogu. Twaróg, masło, cukier
puder, żółtko oraz ziarenka wanilii utrzeć.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na małe
prostokąty, posmarować masą serową i zwinąć w rulon. Rulon złożyć na pół,
naciąć z grubszej części nożem. Przecięte części wywinąć na bok tak
aby powstało serce. Drożdżówki odstawić na 20 minut
do wyrośnięcia, pozostawiając duże odstępu pomiędzy serduszkami.
Po 20 minutach ciasto posmarować białkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do
180 stopni i piec ok 20 minut do czasu a z się zarumienią.
Po upieczeniu, przestudzone serce
podarować najbliższej osobie ;) Smacznego!
Przepis dodaję do akcji "Walentynkowe menu", "Twarogowe słodkości 2" i "Pieczemy słodkie drożdżówki"
Pycha! Drożdżówki z serem to jedne z moich ulubionych. I w dodatku domowe! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Na takie drożdżówki wpraszam się bez pytania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznie i ślicznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Uwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńAleż one apetyczne! Plus za kształt :)
OdpowiedzUsuń