niedziela, 22 lutego 2015

Piekielna pizza


Dzisiaj mój maż zdradza sekret na najlepszą na całej kuli ziemnej pizzę, a dosyć możliwe że najlepsze ciasto w całym wszechświecie ;) Ciasto jest cienkie, chrupiące, mnniaamm, najlepsze właśnie z sosem pomidorowym produkcji mojego męża. Dodatki zależne od uznania, u nas ostatnio królowały ostre smaki i taką pizzę dzisiaj Wam polecam.


Piekielna pizza:
Składniki do ciasto:
- 400 mąki pszennej
- 100 mąki krupczatki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 300 ml wody
-100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży

Dodatki do piekielnej pizzy
- szynka parmeńska
- papryczki jalapeno
- chili (u nas suszone całe papryczki pokrojone w cieniutkie paski)
- cebula czerwona

Przygotowanie ciasta:
- do naczynia z rozdrobnionymi drożdżami wlewamy ciepłą wodę z mlekiem (tylko tyle aby trochę zakryła drożdże ) .  Dodajemy cukier, łyżkę mąki następnie mieszamy i odstawiamy na 10-20 min,
- mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Gdy zaczyn wyrośnie (będzie wyglądać jak piana) dodajemy go z resztą  ciepłej wody i mleka do mąki delikatnie mieszając. Ja zawsze staram się dodać więcej wody aby ciasto było rozlazłe wtedy przy mieszaniu bardziej się napowietrza. Wlewamy oliwę oraz trochę mąki (tyle ile trzeba J) i wyrabiamy ciasto na gładko. To trwa około 10-15 minut,
-odstawiamy wyrobione ciasto do większej miski po przykryciem ściereczki na około 45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze przynajmniej raz około 5-10 minut,
- odkrajmy kawałek (według uznania), rozwałkowujemy a później dodajemy składniki według uznania (najlepiej w kolejności od dołu: ciasto, sos, ser, dodatki),
- pizze najlepiej piec w piekarniku przy maksymalnej temperaturze około 10-15 min (zależy od piekarnika).

Składniki do sosu:
-  1kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
-  ½ cebuli
- bazylia
- sól, pieprz
- cukier
- oliwa

Przygotowanie sosu:
- pomidory należy sparzyć wrzątkiem, następnie obrać . Do dzbanka wrzucić czosnek, obraną cebulę, pomidory i to wszystko zmiksować,
- całość przelać do garnka i podgrzać (ostrożnie żeby nie spalić),
- doprawić do smaku przyprawami.


Przepis dodaję do akcji"Pyszna pizza"

Pyszna pizza

7 komentarzy:

  1. Moze jednak ta pizzę na wieczór zrobimy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mąż lubi takie piekielne smaki dlatego zawsze pizze robię pół na pół:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w zależności od nastroju, ale ostre smaki każdemu domownikowi pasują :)

      Usuń
  3. Człowiek w pracy głodny siedzi a tu takie widoki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje przepis do wykorzystania. A niech trochę piekielnie się zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ciasto przeeepyszne- jak nie lubię pizzy ! No i w końcu chyba polubiłam, a małżonek się ucieszy jak zrobię :) na następna wizytę przyjeżdżamy tylko na kolację he he buźki czekam na Shreka i Fionę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież to Twój Małżonek miał się uczyć robić ciasto drożdżowe ;) a na kolacje zapraszamy powiedz tylko kiedy :)

      Usuń