Ciężko w słowach wyrazić smak tego tortu. Połączenie truskawek, kokosa, białej czekolady i draży mlecznych a wszystko polane porządną porcją białego rumu. Pycha :) Tort przygotowałam dla mojej siostry Kasi z okazji jej urodzin.
Kasiu wszystkiego najlepszego :D
Kasiu wszystkiego najlepszego :D
Tort truskawkowo kokosowy z drażami mlecznymi:
Składniki
na
tortownicę o wymiarach 24 cm:
Biszkopt:
5
jajek
¾
szkl. mąki pszennej
¼
szkl. mąki ziemniaczanej
¾
szklanki cukru
szczypta
soli
Blat kokosowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem z
białą czekoladą
1 litr
śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe
czekolady
Mus
truskawkowy
½ kg
truskawek
2
łyżeczki cukru
4 płaskie
łyżeczki żelatyny
½
szklanki gorącej wody
Nasącz
sok z
dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)
Truskawki do dekoracji
Wiórki kokosowe
Draże mleczne
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka
utrzeć na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą
masę, dodać ubite białka, delikatnie masę wymieszać. Do jajek dodać przesiane
mąki oraz kakao, całość wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jeżeli nie
jesteś pewna, że ciasto się upiekło należy patyczkiem od szaszłyków wbić się w
ciasto, jeżeli patyczek po wyjęciu jest czysty to biszkopt się upiekł. Po
upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Blat kokosowy:
Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Suche
składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier oraz proszek mieszamy z sobą
i stopniowo dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając. Masę
przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut, blat ma
się zrumienić.
Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na
sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość
wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.
Mus truskawkowy:
Umyte truskawki z cukrem zmiksować blenderem. Żelatynę
rozpuścić w gorącej wodzie. Rozpuszczoną żelatynę przelać do wysokiego
naczynia, powoli wlewać mus truskawkowy intensywnie mieszając masę.
Mus należy przygotować bezpośrednio przed składaniem tortu,
ponieważ szybko zastyga masa.
Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z
cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki.
Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej
kwaśny niż słodki.
Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 równe blaty, pierwszy
blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć ¼ masy
czekoladowej, na masę wylać ½ musu truskawkowego. Mus przykryć blatem
kokosowym na który należy wyłożyć krem czekoladowy, wylać masę truskawkową,
przykryć ostatnim biszkoptem, biszkopt nasączyć. Przygotowany tort odstawić do
lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Zimny tort wyjąć z tortownicy, obłożyć dokładnie masą
czekoladową, boki obsypać wiórkami kokosowymi, ozdobić pozostałym kremem
czekoladowym, drażami mlecznymi oraz świeżymi truskawkami. Smacznego :D
Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"
Wygląda pięknie. Śliczna dekoracja. Szkoda, że nie ma go w przekroju.
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że tak jak pięknie wygląda tak niesamowicie smakował :)
Był przepyszny, czego dowodem jest fakt, że nawet zdjęć środka nie zdążyłam zrobić bo łakomczuchy się tortem zaopiekowały ;)
Usuń