poniedziałek, 8 czerwca 2015

Tort truskawkowo - kokosowy z drażami mlecznymi


Ciężko w słowach wyrazić smak tego tortu. Połączenie truskawek, kokosa, białej czekolady i draży mlecznych a wszystko polane porządną porcją białego rumu. Pycha :) Tort przygotowałam dla mojej siostry Kasi z okazji jej urodzin. 
Kasiu wszystkiego najlepszego :D


Tort truskawkowo kokosowy z drażami mlecznymi:
Składniki
na tortownicę o wymiarach 24 cm:
Biszkopt:
5 jajek
¾ szkl. mąki pszennej
¼ szkl. mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
szczypta soli

Blat kokosowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe czekolady

Mus truskawkowy
½ kg truskawek
2 łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
½ szklanki gorącej wody

Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)

Truskawki do dekoracji
Wiórki kokosowe
Draże mleczne

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka utrzeć na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ubite białka, delikatnie masę wymieszać. Do jajek dodać przesiane mąki oraz kakao, całość wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jeżeli nie jesteś pewna, że ciasto się upiekło należy patyczkiem od szaszłyków wbić się w ciasto, jeżeli patyczek po wyjęciu jest czysty to biszkopt się upiekł. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia.

Blat kokosowy:
Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier oraz proszek mieszamy z sobą i stopniowo dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut, blat ma się zrumienić.
Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.

Mus truskawkowy:
Umyte truskawki z cukrem zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Rozpuszczoną żelatynę przelać do wysokiego naczynia, powoli wlewać mus truskawkowy intensywnie mieszając masę.
Mus należy przygotować bezpośrednio przed składaniem tortu, ponieważ szybko zastyga masa.

Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.

Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć ¼ masy czekoladowej, na masę wylać ½ musu truskawkowego.  Mus przykryć blatem kokosowym na który należy wyłożyć krem czekoladowy, wylać masę truskawkową, przykryć ostatnim biszkoptem, biszkopt nasączyć. Przygotowany tort odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Zimny tort wyjąć z tortownicy, obłożyć dokładnie masą czekoladową, boki obsypać wiórkami kokosowymi, ozdobić pozostałym kremem czekoladowym, drażami mlecznymi oraz świeżymi truskawkami. Smacznego :D

 
 
Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie. Śliczna dekoracja. Szkoda, że nie ma go w przekroju.
    Przypuszczam, że tak jak pięknie wygląda tak niesamowicie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był przepyszny, czego dowodem jest fakt, że nawet zdjęć środka nie zdążyłam zrobić bo łakomczuchy się tortem zaopiekowały ;)

      Usuń