Tort delicja wśród letnich tortów. Delikatny krem z białej czekolady przełamy delikatnym kwaśnym smakiem truskawki a jako uzupełnienie smaku biszkopt kakaowy nasączony rumem - tort marzenie :D
Tort truskawkowy z białą czekoladą oraz biszkoptem
kakaowym
Składniki na tort o średnicy 21 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
¾ szklanki
cukru
½ szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe czekolady
Mus truskawkowy
½ kg truskawek
2 łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
½ szklanki gorącej wody
Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu
(opcjonalnie)
Truskawki do
dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić
od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z
żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej
delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do
pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Krem z białą
czekoladą:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady
dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do
ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.
Mus truskawkowy:
Umyte truskawki
z cukrem zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Rozpuszczoną
żelatynę przelać do wysokiego naczynia, powoli wlewać mus truskawkowy
intensywnie mieszając masę.
Mus należy przygotować
bezpośrednio przed składaniem tortu, ponieważ szybko zastyga masa.
Nasącz:
Cukier rozpuścić
w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu
dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam
jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.
Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe
blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopt
wyłożyć ¼ masy czekoladowej, na masę wylać ½ musu truskawkowego. Mus przykryć drugim blatem, blat
nasączyć. Na biszkopt wyłożyć krem
czekoladowy, wylać masę truskawkową, przykryć trzecim biszkoptem, biszkopt
nasączyć. Przygotowany tort odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny,
najlepiej na całą noc.
Zimny tort wyjąć z tortownicy, ozdobić
pozostałym kremem czekoladowym oraz świeżymi truskawkami. Smacznego :D
Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"
Wspaniały ci ten torcik wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka lecie na sam widok :)
OdpowiedzUsuń