środa, 3 czerwca 2015

Tort truskawkowy z białą czekoladą oraz biszkoptem kakaowym


Tort delicja wśród letnich tortów. Delikatny krem z białej czekolady przełamy delikatnym kwaśnym smakiem truskawki a jako uzupełnienie smaku biszkopt kakaowy nasączony rumem - tort marzenie :D


Tort truskawkowy z białą czekoladą oraz biszkoptem kakaowym
Składniki na tort o średnicy 21 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
¾  szklanki cukru
½ szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe czekolady

Mus truskawkowy
½ kg truskawek
2 łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
½ szklanki gorącej wody

Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)

Truskawki do dekoracji

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.

Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.

Mus truskawkowy:
Umyte truskawki z cukrem zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Rozpuszczoną żelatynę przelać do wysokiego naczynia, powoli wlewać mus truskawkowy intensywnie mieszając masę.
Mus należy przygotować bezpośrednio przed składaniem tortu, ponieważ szybko zastyga masa.

Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.

Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć ¼ masy czekoladowej, na masę wylać ½ musu truskawkowego.  Mus przykryć drugim blatem, blat nasączyć.  Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy, wylać masę truskawkową, przykryć trzecim biszkoptem, biszkopt nasączyć. Przygotowany tort odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Zimny tort wyjąć z tortownicy, ozdobić pozostałym kremem czekoladowym oraz świeżymi truskawkami. Smacznego :D

 Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

2 komentarze: