niedziela, 7 czerwca 2015

Rolada kakaowa z masą jogurtową, świeżymi truskawkami i brzoskwinią


Smaczna mocno kakaowa rolada z lekką masą na jogurcie i dodatkiem świeżych owoców.


Rolada kakaowa z masą jogurtową, świeżymi truskawkami i brzoskwinią
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
½ szkl. mąki pszennej
¼ szkl. mąki ziemniaczanej
¼ szkl. kakao
¾ szklanki cukru
szczypta soli

Masa jogurtowa:
2 galaretki truskawkowe
300 g jogurtu naturalnego
1 łyżka żelatyny
garść truskawek oraz brzoskwinia (lub inne owoce sezonowe)

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka utrzeć na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ubite białka, delikatnie masę wymieszać. Do jajek dodać przesiane mąki oraz kakao, całość wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na bawełnianą ściereczkę i zawinąć w rulon, pozostawić do ostygnięcia.
Moja blacha miała wymiary 39 x 31 cm.

Masa jogurtowa:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie (ale jeszcze nie stężeje) dodać jogurt naturalny, całość dokładnie zmiksować, odstawić do momentu aż masą zacznie tężeć. Truskawki i brzoskwinie pokroić na mniejsze części.

Składanie rolady:
Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć na ciasto w połowie stężała masę jogurtową, posypać owocami. Ciasto zwinąć, obwinąć dokładnie folia spożywczą i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po dwóch godzinach masa powinna stężeć a roladę można odwinąć z folii spożywczej. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.

Smacznego J


Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz