Smaczna mocno kakaowa rolada z lekką masą na jogurcie i dodatkiem świeżych owoców.
Rolada
kakaowa z masą jogurtową, świeżymi truskawkami i brzoskwinią
Składniki:
Biszkopt:
5
jajek
½
szkl. mąki pszennej
¼
szkl. mąki ziemniaczanej
¼
szkl. kakao
¾
szklanki cukru
szczypta
soli
Masa
jogurtowa:
2
galaretki truskawkowe
300
g jogurtu naturalnego
1
łyżka żelatyny
garść
truskawek oraz brzoskwinia (lub inne owoce sezonowe)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka
utrzeć na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą
masę, dodać ubite białka, delikatnie masę wymieszać. Do jajek dodać przesiane
mąki oraz kakao, całość wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jeszcze
ciepłe ciasto przełożyć na bawełnianą ściereczkę i zawinąć w rulon, pozostawić
do ostygnięcia.
Moja blacha miała wymiary 39 x 31 cm.
Masa jogurtowa:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 500 ml
gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie (ale jeszcze nie stężeje) dodać jogurt
naturalny, całość dokładnie zmiksować, odstawić do momentu aż masą zacznie
tężeć. Truskawki i brzoskwinie pokroić na mniejsze części.
Składanie rolady:
Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć,
wyłożyć na ciasto w połowie stężała masę jogurtową, posypać owocami. Ciasto
zwinąć, obwinąć dokładnie folia spożywczą i schować do lodówki na ok. 2
godziny. Po dwóch godzinach masa powinna stężeć a roladę można odwinąć z folii
spożywczej. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.
Smacznego J
Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz