Przepyszna tarta z truskawkami na cieniutkim kruchym cieście. Ciasto a właściwie kruche ciasteczko w połączeniu z truskawkami i sosem truskawkowym który się wytworzył podczas pieczenia jest przepysznym, delikatnym deserem. Gorąco polecam spróbować takiej tarty :)
Tarta z truskawkami
Składniki na 2 blachy o wymiarach 35 x 11 cm:
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
Nadzienie:
500 g truskawek
6 łyżek cukru pudru (w zależności od stopnia kwaśności jagód można
dodać mniej lub więcej)
2 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko
zagnieść. Żółtka
oddzielić od białek, żółtka wlać do ciasta i energicznie je zagnieść.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C.
Ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej części odkroić plaster o
grubości ok. 1 cm, schować do lodówki. Większe części ciasta rozwałkować na
prostokąty, wyłożyć formy do tarty. Tartę przykryć folią aluminiową,
wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki),
piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię
aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do
piekarnika na 3 minuty.
Umyte i odszypułkowane truskawki
wymieszać z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną, wyłożyć na upieczony spód.
Odłożone surowe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na owocach. Paski
ciasta posmarować resztą białka. Piec jeszcze 15-20 minut (do złotego koloru).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem, smaczna jest zarówno podana jeszcze na ciepło jak i wystudzona.
Smacznego :D
Przepis dołączam do akcji "Milion smaków truskawek" oraz "Wiosenne Słodkości"
Wygląda pysznie! Aż mi się przypomniało, że mam taką prostokątną formę do tarty, której jeszcze nie używałam
OdpowiedzUsuńIdealna :) Kolor ma obłędny :)
OdpowiedzUsuń