poniedziałek, 15 lipca 2013

Tort migdałowy z Amaretto


Tort mojej ukochanej Oliwii Directioners, Beliebers z okazji jej 12 urodzin :)


Tort migdałowy z Amaretto
Składniki (tortownica 20 cm)
Ciasto:
10 białek
160 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
100 g cukru brązowego
40 g kakao
Amaretto - do nasączania.

Masa:
500 ml śmietany kremówki 36 %
300 g serka mascarpone
30 ml likieru Amaretto
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Migdały wymieszać z cukrem pudrem, cukrem brązowym oraz kakao. Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie wymieszać z migdałami. Ciasto podzielić na trzy części, pierwszą wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec ok 17 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostałe części cista pieczemy podobnie, po czym odstawiamy je do ostudzenia. 
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, likier Amaretto oraz cukier puder. Wymieszać na najmniejszych obrotach do czasu połączenia się składników.  
Ostudzony biszkopt wyłożyć na paterę, nasączyć Amaretto, posmarować 1/3 masy. Położyć drugi blat , nasączyć i posmarować 1/3 masy. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go. Boki i wierzch ciasta posmarować pozostałą masą. Tort można udekorować startą czekoladą lub migdałami.

 
 

1 komentarz: