środa, 17 lipca 2013

Tarta z jagodami

Przepyszne ciasto pachnące latem, jego kwintesencja. Słodziutkie jagody, na delikatnym waniliowym kruchym cieście
Po spróbowaniu tej tarty moja osobista lista najsmaczniejszych ciast uległa całkowitej odmianie. Od tej chwili tarty owocowe, a szczególnie jagodowa są na pierwszym miejscu na mojej liście ciast idealnych.
 Przepis zaczerpnięty z bloga Słodka Fantazja.
Tarta z jagodami
Składniki na blachę o średnicy 28 cm:
Ciasto:
300 g mąki
150 g zimnego masła
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 cukier puder z wanilią

Nadzienie:
500 g jagód
6 łyżek cukru pudru (w zależności od stopnia kwaśności jagód można dodać mniej lub więcej)
2 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego (poniżej na zdjęciu). Żółtka oddzielić od białek, żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. ¾ ciasta rozwałkować, resztę odłożyć do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty. Tartę przykryć  folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3 minuty.

Umyte jagody wymieszać z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną, wyłożyć na upieczony spód. Odłożone surowe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na owocach. Paski ciasta posmarować resztą białka. Piec jeszcze 15-20 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
 
 

Tarta jagodowa bierze udział w akcji Jagodowo Nam edycja 5

6 komentarzy: