poniedziałek, 22 lipca 2013

Tarta czekoladowo-malinowa



 Kruche ciasto czekoladowe, wypełnione budyniem malinowym własnoręcznej roboty, świeżymi malinami i czekoladą mleczną. 
Chyba już żadnej innej reklamy dla tarty nie trzeba :D


Tarta czekoladowo malinowa:
Składniki
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 czubata  łyżka kakao

Budyń malinowy
0,5 l mleka
3 żółtka
0,5 szkl cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl mąki pszennej.
150 g masła

1 kg malin
czekolada mleczna

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier, kakao i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka oddzielić od białek, żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Tartę przykryć  folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 15 minut. Po upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i ponownie piec 10 minut. Po upływie kolejnych 10 minut (razem 20 w piekarniku) ciasto wyjąć i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3 minut.

Budyń:
0,5 kg malin podgrzać w rondelku z 2 łyżkami cukru. Gdy maliny puszczą sok i powstanie z nich "papka" przelać na sito i przetrzeć, odstawić. 1,5 szklanki mleka zagotować cukrem, po czym wleć sok z przetartych malin. Do pozostałej szklanki zimnego mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie mleko z mąką wleć do gotującego się mleka miksując aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia.

Zimny budyń utrzeć z masłem, wyłożyć na zimne ciasto. Pozostałe 0,5 kg malin ułożyć na budyniu, poleć rozpuszczoną czekoladą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie można zacząć delektować się ciastem :D

 
 

1 komentarz:

  1. Pyyycha... :) Taka tarta to niebo w gębie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie na cherry pie ;)

    OdpowiedzUsuń