Blacha 25cm x
30cm
Składniki:
Kruche blaty:
0,5 kg mąki
pszennej
0,5 szklanki
cukru
2 jajka
0,5 szklanki
gęstej śmietany 18%
125 g masła
łyżka mąki
ziemniaczanej
0,5 łyżeczki
amoniaku
cukier waniliowy
Masa:
3 szklanki mleka
szklanka gęstej
śmietany 18%
3 jajka
szklanka cukru
2 cukry
waniliowe
250 g masła
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
Kruche blaty:
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Składniki na
kruche blaty wymieszać, zagnieść aby powstało gładkie ciasto. Ciasto podzielić na cztery części.
Każdą z nich rozwałkować, ułożyć w blasze na papierze do pieczenia. Piec około 13-15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, żeby nie przepiec
zbytnio blatów, bo wtedy nici z efektu białego i puszystego ciasta.
Masa:
Mleko
wlać do garnka razem z cukrem, cukrem waniliowym i posiekanym masłem, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i jajkami. Gdy
mleko w garnku się zagotuje, wlać śmietanę z mąką i jajkami. Całość energicznie wymieszać, zagotować. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
Jeszcze ciepłą masa przełożyć blaty ciasta, lekko dociskając. Wierzch ciasta przykryć masą, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić do wystygnięcia, zimne ciasto należy przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Smacznego :)
Inne ciasta przekładane: