Tort kokosowy przygotowany z mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi, biszkoptem kakaowym nasączonym likierem kokosowym. Całości dopełnił krem z białą czekoladą którym tort został udekorowany. Smaczne, lekkie połączenie smaków.
Tort kokosowy
Składniki na tort o średnicy 24 - 26 cm)
Biszkopt:
5 jajek L
2/3 szkl. mąki
pszennej
1/3 szkl. mąki
ziemniaczanej
2/3 szkl. cukru
Krem
400 ml śmietany
36%
400 ml mleczka
kokosowego
ok 100 ml likieru
kokosowego
ok 1/2 szkl. cukru
pudru
1 szkl. wiórków
kokosowych
6 płaskich
łyżeczek żelatyny
Krem czekoladowy
do dekoracji:
400 ml litr
śmietany 36%
1 biała czekolada
Nasącz
sok z 2 cytryn
likier kokosowy ok
100 ml
cukier ok 4 łyżek
woda ok 1 szkl.
Wykonanie
Biszkopt:
Białka oddzielić
od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z
żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej
delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do
pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Masa kokosowa:
Żelatynę rozpuścić
w 1/2 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić, dodać mleczko kokosowe i dalej ubijać.
Do masy kokosowej dodać cukier puder, likier kokosowy oraz wiórki kokosowe -
całość wymieszać, masa będzie rzadka lejąca się. Do masy powoli wlać
rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Masę spróbować, czy jest
odpowiednia słodka i doprawiona likierem. Jeżeli jest za mało można trochę
doprawić ;). Gotową masą należy bezpośrednio po przygotowaniu przełożyć tort w
tortownicy.
Krem czekoladowy
do dekoracji:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej
czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę
dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać. Odstawić do lodówki na
kilka godzin. Schłodzoną masę kokosową udekorować tort.
Nasącz:
Cukier rozpuścić w
małej ilości gorącej wody, dodać wody, sok z cytryny oraz likier kokosowy.
Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej
kwaśny niż słodki.
Składanie tortu:
Biszkopt przekroić
na 4 blaty (lub 3 blaty - ilość blatów zależy jak wysoki wyjdzie Wam biszkopt).
Blat biszkoptu nasączyć, przełożyć 1/4 masą kokosową (lub 1/3 masy - w
zależności ile blatów biszkoptowych macie), przykryć następnym blatem
biszkoptu, nasączyć. Ostatnią warstwą powinien być krem kokosowy. Przełożone ciasto
odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia się masy. Gdy masa
kokosowa zastygnie, tort udekorować masą czekoladową.
Przepisy na inne torty w tym truskawkowe na przed zbliżającym się sezonem truskawkowym: