niedziela, 16 grudnia 2012

Tort czekoladowo wiśniowy z serkiem mascarpone

Tort czekoladowo-wiśniowo z serkiem mascarpone był specjalnym wypiekiem z okazji urodzin mojego męża :) 
Ciasto jest niezwykłym połączeniem smaku wykwintnego tortu z smakiem świąt Bożego Narodzenia. Czekolada, wiśnie, wino i cynamon połączone w jedną całość, przykryte delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z dodatkiem wanilii.
 
Tort czekoladowo wiśniowy z serkiem mascarpone
Tort piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jajka
150 ml wina czerwonego półwytrawnego
150 g startej na tartce mlecznej czekolady
1 op cukier z wanilią ( ja kupiłam z firmy KOTLIN)
4 płaskie łyżeczki kakao
2 płaska łyżeczka cynamonu
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa wiśniowa:
1 opakowanie mrożonych wiśni (ok 0,5 kg)
1 l wody
60 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
cukier do smaku

Masa z serkiem mascarpone:
250 g serka mascarpone
600 g śmietany 36 %
1 op cukier z wanilią ( ja kupiłam z firmy KOTLIN)
1 śmietan-fix
cukier puder do smaku

Dodatkowo do dekoracji:
czekoladowe ażurki
wiśnie lub czereśnie koktajlowe

Wykonanie:
Ciasto:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, następnie dodać cukier z wanilią, szczyptę soli oraz pojedynczo jajka. Do powstałej masy dodać wino (moja masa wyglądała jak zważona w tym momencie ale ciasto wyszło). Mąkę przesiać z kakao, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do utartej masy. Powstałe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok 60-80 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia.

Masa wiśniowa:
Do gotującej się wody wsypać wiśnie, gotować ok 5 minut, następnie odcedzić na sitku wiśnie. Powstały kompot zagotować ponownie, dodać cynamon oraz cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ok. 0,5 szkl zimnej wody, wlać do gotującego się kompotu cały czas mieszając. Do powstałego kiślu dodać wiśnie, delikatnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Gdy ciasto przestygnie (moje parzyło mnie w ręce, ale to było efektem tego, że musiałam zaraz wyjść z domu) przekrajamy na dwa krążki. Jeden krążek ponownie wkładamy do tortownicy, rozsmarowujemy na nim kisiel (u mnie też jeszcze ciepły, ale nie gorący) i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Delikatnie ciasto dociskamy aby było równo. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny aż kisiel całkowicie zastygnie.

Masa z serkiem mascarpone:
Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix, cukier z wanilią oraz cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez chwilę na najmniejszych obrotach. Powstałą masą pokrywamy tort pozostawiając niewielką jej ilość na dekoracje. Masą z serkiem mascarpone, wiśniami i czekoladowymi ażurkami dekorujemy tort.

5 komentarzy: