Wielbione przez miliony, kąpane w czerwcowym słońcu, czerwone, jędrne, słodko-kwaśne.... oto i one ... TRUSKAWKI!!!!
Moja propozycja na lekki obiad lub podwieczorek to połączenie dzikiego ryżu kąpanego w mleku z truskawkowym sosem.
Truskawkowa fantazja na dziko:
Składniki na 2 porcje:
100 g ryży białego zmieszanego z dzikim ryżem
250 ml mleka
400 g truskawek
3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, wsypać do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Po 10 minutach zdjąć z ognia, posłodzić płaską łyżeczką cukru i odstawić na bok na kolejne 10 minut (mleko przez okres gotowania oraz ostawienia powinien wchłonąć ryż). Truskawki umyć, odłożyć parę do dekoracji. Pozostałe truskawki odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem z 2 łyżeczkami cukru.
Na talerz wyłożyć ryż, polać dookoła ryżu sosem truskawkowy. Pozostawionymi truskawkami udekorować talerz.
Smacznego :D
Przepis dołączam do akcji słodki podwieczorek na tarasie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz