Witam w wiśniowym raju, przedstawiam prognozę na najbliższy weekend - ciasto wiśniowe na osłodę burzowej pogody za oknem.
Ciasto
czekoladowe z wiśniami na sernikowym spodzie.
Ilość składników
podana na tortownicę 24 cm
Składniki:
Masa
serowa:
1/2 kg
tłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
2/3 szkl.
drobnego cukru
1
opakowanie cukru waniliowego
3
jajka
szczypta
soli
Ciasto
czekoladowe:
3
jajka
1/2 szkl.
drobnego cukru
3/4 szkl.
mąki
50 g
gorzkiej czekolady
2
łyżki kakao naturalnego
1/2
szklanki oleju
1/2 kg
wiśni
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
budyniowy:
2
opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
750
ml mleka
1
szkl. cukru
250g
masła (w temperaturze pokojowej)
Polewa
czekoladowa:
100
ml mleka
1
łyżeczka kakao
1
łyżka masła
50 g
czekolady mlecznej
Wykonanie:
Masa
serowa:
Całe
jajka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Do puszystej masy
dodać zmielony twaróg, delikatnie wymieszać. Całość wstawić do piekarnika na
15- 20 minut do czasu, aż sernik delikatnie się zapiecze. Piekarnik powinien
być rozgrany do 180 stopni.
Ciasto
czekoladowe:
Wiśnie
wydrylować. Sypkie składniki (mąkę. cuekie. kakao. proszek do pieczenia) przesiać
przez sito. Dodać olej, jajka, składniki zmiksować. Czekolad ę rozpuścić w
kąpieli wodnej (czekoladę pokruszyć w misce żaroodpornej, wstawić na garnek z
gotującą wodą). Rozpuszczoną czekoladę powoli wlać do ciasta czekoladowego cały
czas mieszając składniki. Całość wylać na zapieczoną masę sernikową, rozłożyć równomiernie
wydrylowane wiśnie i wstawić do piekarnika na kolejne 50 minut. Ciasto piec do
tzw. "suchego patyczka"
Krem
budyniowy:
Zagotować
1/2 litra mleka z cukrem. W pozostałej części mleka rozpuścić budyń. Do gotującego
się mleka dodać zimnego mleka z budyniem, pozostawić na ogniu do czasu
zagotowania cały czas mieszając. Budyń
odstawić do wystygnięcia.
Zimny
budyń utrzeć z masłem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę
budyniową wyłożyć równomiernie na wystudzonym cieście czekoladowym.
Polewa
czekoladowa:
Masło
oraz czekoladę rozpuścić w mleku, dodać kakao, dokładnie wymieszać składniki.
Masę odstawić do przestygnięcia. Wystudzoną polewę rozprowadzić równomiernie na
masie budyniowej, odstawić do stężenia.
Gotowe
ciasto odstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego
:)
Wszystko co czekoladowe to pycha :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że wyszedł na prawdę pięknie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto. Nawet nazwałabym go tortem. Połączenie czekolady z wiśniami to doskonały duet. Bardzo ładnie i równo rozsmarowała się polewa czekoladowa :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń