piątek, 25 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z wiśniami na sernikowym spodzie.


Witam w wiśniowym raju, przedstawiam prognozę na najbliższy weekend - ciasto wiśniowe na osłodę burzowej pogody za oknem. 


Ciasto czekoladowe z wiśniami na sernikowym spodzie.
Ilość składników podana na tortownicę 24 cm

Składniki:
Masa serowa:
1/2 kg tłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
2/3 szkl. drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli

Ciasto czekoladowe:
3 jajka
1/2 szkl. drobnego cukru
3/4 szkl.  mąki
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao naturalnego
1/2 szklanki oleju
1/2 kg wiśni
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
750 ml mleka
1 szkl. cukru
250g masła (w temperaturze pokojowej)

Polewa czekoladowa:
100 ml mleka
1 łyżeczka kakao
1 łyżka masła
50 g czekolady mlecznej
  
Wykonanie:
Masa serowa:
Całe jajka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Do puszystej masy dodać zmielony twaróg, delikatnie wymieszać. Całość wstawić do piekarnika na 15- 20 minut do czasu, aż sernik delikatnie się zapiecze. Piekarnik powinien być rozgrany do 180 stopni.

Ciasto czekoladowe:
Wiśnie wydrylować. Sypkie składniki (mąkę. cuekie. kakao. proszek do pieczenia) przesiać przez sito. Dodać olej, jajka, składniki zmiksować. Czekolad ę rozpuścić w kąpieli wodnej (czekoladę pokruszyć w misce żaroodpornej, wstawić na garnek z gotującą wodą). Rozpuszczoną czekoladę powoli wlać do ciasta czekoladowego cały czas mieszając składniki. Całość wylać na zapieczoną masę sernikową, rozłożyć równomiernie wydrylowane wiśnie i wstawić do piekarnika na kolejne 50 minut. Ciasto piec do tzw. "suchego patyczka"

Krem budyniowy:
Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem. W pozostałej części mleka rozpuścić budyń. Do gotującego się mleka dodać zimnego mleka z budyniem, pozostawić na ogniu do czasu zagotowania cały czas mieszając.  Budyń odstawić do wystygnięcia.
Zimny budyń utrzeć z masłem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę budyniową wyłożyć równomiernie na wystudzonym cieście czekoladowym.

Polewa czekoladowa:
Masło oraz czekoladę rozpuścić w mleku, dodać kakao, dokładnie wymieszać składniki. Masę odstawić do przestygnięcia. Wystudzoną polewę rozprowadzić równomiernie na masie budyniowej, odstawić do stężenia.

Gotowe ciasto odstawić do lodówki do schłodzenia.

Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji W wiśniowym sadzie 2014

W wiśniowym sadzie 2014

4 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że wyszedł na prawdę pięknie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda to ciasto. Nawet nazwałabym go tortem. Połączenie czekolady z wiśniami to doskonały duet. Bardzo ładnie i równo rozsmarowała się polewa czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiało smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń