Ciasto rozetowe z moim ulubionym dżemem porzeczkowym za który dam się pokroić ;) Pyszna drożdżówka do kubka mleka na śniadanie.
Ciasto
rozetowe z czarną porzeczką
Składniki:
2 jajka
50 g masła
½ szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
½ kg mąki pszennej
słoik dżemu porzeczkowego (lub innego wg uznania)
50 g masła
½ szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
½ kg mąki pszennej
słoik dżemu porzeczkowego (lub innego wg uznania)
Wszystkie
składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
Do miski wlać ½ szklanki ciepłego mleka (nie może
parzyć), wsypać 2 łyżki cukru, dodać pokruszone drożdże. Rozczyn odstawić
w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut przykryte ściereczką. W tym czasie
rozpuścić masło i cukier w mleku. Gdy drożdże wyrosną (zwiększą swoją objętość
dwukrotnie) dodać do nich mąkę, jajka i mleko (mleko musi być ciepłe ale nie
może nas parzyć). Składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto
wyrabiać do momentu, aż zacznie odstawać samo ręki. Gotowe ciasto ostawić w
ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (ok. 40 min). Wyrośnięte
ciasto rozwałkować w cienki placek, posmarować cienką warstwą dżemu
porzeczkowego, zwinąć w rulon (jak naleśnik ;). Zwiniętą roladę pokroić w ok
3-4 cm kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto odstawiać do wyrośnięcia na ok 10 minut do zimnego jeszcze piekarnika.
Gdy ciasto trochę podrośnie włączyć piekarnik ustawiając temperaturę do 1800C.
Piec ciasto ok 30-35 minut licząc od momentu.
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto kusi, żeby zjeść i to nie tylko do śniadania :)
OdpowiedzUsuń