poniedziałek, 23 listopada 2015

Stefanka




Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam na jesienno-zimowe wieczory gdy świeże owoce odeszły wraz z latem i ciepłą pogodą.



Stefanka 
Składniki (blaszka o wym 24x24cm): 
Ciasto:

200 g masła (1 kostka)

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
3 łyżki kakao
herbatniki (ilość zależy od tego ile warstw herbatników chcemy położyć, ja użyłam 49 herbatników o standardowych rozmiarach) 

Polewa:
100 g masła
1/2 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Wiórki kokosowe 

Wykonanie:
Ciasto
Zagotować mleko, dodać do niego masło, cukier, kaszę manną i kakao, gotować do czasu aż cukier i masło się całkowicie rozpuszczą a masa zrobi się gęsta, cały czas mieszając.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylać 1/3 jeszcze gorącej masy kakaowe. Na masę ułożyć herbatniki, wylać na nie 1/3 gorącej masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Ostatnią część masy wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek.
Polewa:
W rondelku rozpuścić masło z wodą, kakao oraz cukrem. Polewę należy cały czas mieszać aby się nie przypaliła. Gotową polewę wylać na przygotowane ciasto, równomiernie rozprowadzić. Polewę dla dekoracji można posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)


Przepis na stefankę dodaję do akcji Jesienne Słodkości organizowanej na portal Mikser Kulinarny:

Jesienne słodkości!
 

1 komentarz:

  1. Jakie dobre ciasto, ale się by chciało znowu zjeść :)
    p.s. twoja córka potrzebuje tego biletu na Justina

    OdpowiedzUsuń