Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam na jesienno-zimowe wieczory gdy świeże owoce odeszły wraz z latem i ciepłą pogodą.
Stefanka
Składniki (blaszka o wym 24x24cm):
Ciasto:
200 g masła (1
kostka)
1 litr mleka
3/4 szklanki
cukru
1 szklanka kaszy
manny
3 łyżki kakao
herbatniki (ilość
zależy od tego ile warstw herbatników chcemy położyć, ja użyłam 49 herbatników
o standardowych rozmiarach)
Polewa:
Polewa:
100 g masła
1/2 szklanka
cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Wiórki kokosowe
Wykonanie:
Wiórki kokosowe
Wykonanie:
Ciasto
Zagotować mleko,
dodać do niego masło, cukier, kaszę manną i kakao, gotować do czasu aż cukier i
masło się całkowicie rozpuszczą a masa zrobi się gęsta, cały czas mieszając.
Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia, na papier wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na
herbatniki wylać 1/3 jeszcze gorącej masy kakaowe. Na masę ułożyć herbatniki,
wylać na nie 1/3 gorącej masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Ostatnią
część masy wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek.
Polewa:
W rondelku
rozpuścić masło z wodą, kakao oraz cukrem. Polewę należy cały czas mieszać aby
się nie przypaliła. Gotową polewę wylać na przygotowane ciasto, równomiernie
rozprowadzić. Polewę dla dekoracji można posypać wiórkami kokosowymi.
Jakie dobre ciasto, ale się by chciało znowu zjeść :)
OdpowiedzUsuńp.s. twoja córka potrzebuje tego biletu na Justina