sobota, 26 marca 2016

Babka z ajerkoniakiem


Gdy nadejdzie Wielkanocny poranek
Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek...
Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych
Bogatego zająca i kurczaczków puszystych.
Świątecznego nastroju, biesiady obfitej
Lukrowego baranka, a w dyngusa - głowy wodą zmytej!

Najlepsze życzenia wraz
z przepisem na pachnącą babkę
z ajerkoniakiem
składa 
KoraCynamonu

Babka z ajerkoniakiem
Składniki:
Babka:
1 szklanka ajerkoniaku
1 szklanka oleju
5 jajek
2 szkl. (250g) cukru pudru
¾ szkl (120g) mąki ziemniaczanej
1 szkl. (120g) mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
cukier waniliowy

Polewa z czekolady
pół czekolady
2 łyżki śmietany kremówki

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze i cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem olej i ajerkoniak. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypać do ciasta delikatnie mieszając.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę od babki wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wlać ciasto. Przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut. Po upływie 60 minut wpić patyczek od szaszłyka w ciasto, jeżeli patyczek jest suchy po wyjęciu oznacza to, że babka jest upieczona. Upieczone ciasto wyjąć z formy, odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać, polać polewą babkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz