Gdy nadejdzie Wielkanocny poranek
Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek...
Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych
Bogatego zająca i kurczaczków puszystych.
Świątecznego nastroju, biesiady obfitej
Lukrowego baranka, a w dyngusa - głowy wodą zmytej!
Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek...
Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych
Bogatego zająca i kurczaczków puszystych.
Świątecznego nastroju, biesiady obfitej
Lukrowego baranka, a w dyngusa - głowy wodą zmytej!
Najlepsze życzenia wraz
z przepisem na pachnącą babkę
z ajerkoniakiem
składa
z przepisem na pachnącą babkę
z ajerkoniakiem
składa
KoraCynamonu
Babka z ajerkoniakiem
Składniki:
Babka:
1 szklanka ajerkoniaku
1 szklanka oleju
5 jajek
2 szkl. (250g) cukru pudru
¾ szkl (120g) mąki ziemniaczanej
1 szkl. (120g) mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
płaskie
cukier waniliowy
Polewa z czekolady
pół czekolady
2 łyżki śmietany kremówki
Jajka ubić z cukrem i cukrem
waniliowym na puch. Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze i cały czas miksując wlewać
cienkim strumieniem olej i ajerkoniak. Mąkę pszenną i ziemniaczaną
przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypać do ciasta delikatnie
mieszając.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Formę od babki wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wlać ciasto.
Przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut. Po
upływie 60 minut wpić patyczek od szaszłyka w ciasto, jeżeli patyczek jest
suchy po wyjęciu oznacza to, że babka jest upieczona. Upieczone ciasto wyjąć z
formy, odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
dodać śmietanę, wymieszać, polać polewą babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz