Propozycja porannego sobotniego śniadania, pyszne rolki cynamonowe z ciasta drożdżowego ;)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g mleka
100 g cukru
3 jajka
50 g drożdży
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
Masa cynamonowa:
100 g masła
100 g cukru brązowego
100 g cukru kryształu
15 g mielonego cynamonu (całe
opakowanie)
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko, cukier oraz masło podgrzać w
rondelku do całkowitego roztopienia się składników. Ciepłe mleko (takie aby nas
nie parzyło), 150 g mąki połączyć w misce z rozkruszonymi drożdżami. Roszczyn
odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Do pozostałej mąki dodać
wyrośnięte drożdże, jajka, wyrabiać ciasto do czasu aż zacznie samo odklejać
się od ręki. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ścierką na godzinę w
ciepłe miejsce.
Masa
cynamonowa:
Masło
roztopić, wsypać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Przed położeniem masy
na ciasto drożdżowe schłodzić ją do temperatury „letniej” – nie parzącej
naszego ciała.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość
podzielić na 2-3 części, rozwałkować je na prostokąty, Rozwałkowane ciasto posmarować
masą cynamonową i zwinoąć w rulon, pociąć na krażki grubości ok. 2 – 3 cm. Drożdżówki odstawić
na 20 minut do wyrośnięcia, pozostawiając duże odstępu pomiędzy rolkami.
Po 20 minutach ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok
20 minut do czasu aż rolki się zarumienią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz