Domowy krem czekoladowy jest przepyszną alternatywą dla sklepowej nutelli. Jest pyszny, mocno kakaowy z wyczuwalnymi drobinkami migdałów. Migdały można zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi. W oryginalnym przepisie z którego korzystałam były orzechy, ale że w domu miałam tylko migdały to ich dodałam.
Domowy krem czekoladowy - nutella
Składniki
Składniki
100g płatków
migdałów
200g czekolady
gorzkiej lub pół na pół z mleczną
1/2 szklanki
cukru trzcinowego
1 szklanka
mleka, może być: krowie, kokosowe, sojowe, ryżowe
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Migdały uprażyć
na patelni delikatnie je rumieniąc, odstawić do schłodzenia. Zimne migały
zmielić w malakserze lub młynku do kawy.
Mleko zagotować,
rozpuścić w nim cukier i kakao, dodać czekoladę i masło. Całość zmiksować, dodać zmielone
migdały, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany krem przelać do słoiczków. Krem ciepły jest
rzadki, dopiero schłodzony w lodówce nabiera konsystencji nutelli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz