piątek, 20 stycznia 2017

Domowy krem czekoladowy - nutella


Domowy krem czekoladowy jest przepyszną alternatywą dla sklepowej nutelli. Jest pyszny, mocno kakaowy z wyczuwalnymi drobinkami migdałów. Migdały można zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi. W oryginalnym przepisie z którego korzystałam były orzechy, ale że w domu miałam tylko migdały to ich dodałam. 

Domowy krem czekoladowy - nutella
Składniki
100g płatków migdałów
200g czekolady gorzkiej lub pół na pół z mleczną
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mleka, może być: krowie, kokosowe, sojowe, ryżowe
3 łyżki masła
3 łyżki kakao

Wykonanie:
Migdały uprażyć na patelni delikatnie je rumieniąc, odstawić do schłodzenia. Zimne migały zmielić w malakserze lub młynku do kawy.
Mleko zagotować, rozpuścić w nim cukier i kakao, dodać czekoladę i masło. Całość zmiksować, dodać zmielone migdały, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany krem  przelać do słoiczków. Krem ciepły jest rzadki, dopiero schłodzony w lodówce nabiera konsystencji nutelli.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz