poniedziałek, 14 listopada 2011

Eklerki z masą budyniową


Wczoraj byłam umówiona na babski wieczór. Z tej okazji postanowiłam wykonać coś słodkiego na pocieszenie dla męża, że sam zostanie i będzie mógł ratować świat przed zagładą (czyli grać na kompie) a przy okazji coś koleżance zaniosę ;)
Pierwszy raz miałam okazje robić ciasto ptysiowe i muszę przyznać, że jest to dziecinnie proste. Ucierpiał jedynie mój mikser ;( o zgrozo podpaliłam kabel od niego gotując masę budyniową. 


Przepis na eklerki

Składniki:
Ciasto ptysiowe:
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
½ kostki margaryny
¼ łyżeczki cukru
szczypta soli
szklanka mąki (150 g)
5 jajek

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
7 łyżek mąki
½ kostki margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:
ok. pół tabliczki gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka

Przygotowanie
Przygotowując ciasto ptysiowe należy zagotować mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Gdy masło się rozpuści wsypujemy stopniowo mąkę dokładnie mieszając (ja używałam miksera do tego celu). Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Letnie ciasto miksujemy ponownie dodając pojedynczo jajka. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1900 C i pieczemy ok. 35 min, do czasu przyrumienienia się ciasta. Ciasto troszeczkę rośnie wiec warto zachować ciut większe odstępy przy wyciskaniu ich na blachę. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe przekrajamy na pół.
W czasie gdy ciasto się piecze możemy przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z margaryną i cukrem kryształem oraz waniliowym. Do szklanki zimnego mleka dodajemy mąkę, masło, 2 całe jajka, 1 żółtko i wszystko razem miksujemy. Gdy mleko z margaryną się zagotuje dodajemy zimne mleko z mąką i dokładnie mieszamy (ja miksuję) aby nie powstałe grudki. Po uzyskaniu konsystencji budyniu zdejmuję z ognia.
Wystygnięte eklerki nadziewamy letnią masą budyniową (ja to robiłam rękawem cukierniczym) i nakrywamy odciętą górą ciastka. Jeżeli chcemy możemy gotowe eklerki pokryć rozpuszczoną czekoladą. Polewę robię tak, że podgrzewam kilka łyżek mleka w rondelku wraz z połamaną gorzką czekoladą cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści smarujemy polewą eklerki.






1 komentarz:

  1. Pyszne zdjęcia i genialny przepis, który idę wypróbować, na pewno wyjdą pyszne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń