W domu pachnie cynamonem. Wczoraj z córką szalałyśmy z jabłkami i wyszła z tego pyszna rolada jabłkowa. Dzisiaj rano ostał się ostatni kawałek wiec postanowiłam upiec kolejne jabłkowe przysmaki. Dzisiaj wybór padł na drożdżówki z jabłkiem.
Składniki:
Nadzienie:
1,2 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
Ciasto:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
5 dag czekolady gorzkiej
5 łyżek śmietany 30%
Jak robimy:
Drożdżówki z jabłkami
Składniki:
Nadzienie:
1,2 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru brązowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
cukier zwykły do smaku
Ciasto:
4 jajka
2 łyżki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
10 dag drożdży
1 kg mąki pszennej
Kruszonka:
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Jak robimy:
Nadzienie:
1,2 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
Ciasto:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
5 dag czekolady gorzkiej
5 łyżek śmietany 30%
Jak robimy:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, po czym dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon całość mieszając. Przygotowane nadzienie rozkładamy na blasze (moja miała wymiary 30x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Białka oddzielone od żółtek ubijamy z cukrem na sztywną pianę po czym dodajemy po jednym żółtku dalej miksując. Następnie do jajek dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyłożonym wcześniej nadzieniem. Pieczemy w piekarniku o temperaturze około 180° przez mniej więcej 40 minut. Gdy ciasto się ładnie przyrumieni wyjemy je z piekarnika i ostrożnie aby się nie oparzyć obracamy formę w taki sposób, by ciasto leżało na ściereczce, a farsz był u góry. Ściągamy z jabłek papier do pieczenia i zawijamy roladę. W czasie gdy ciasto stygnie szykujemy polewę z śmietany i czekolady. Czekoladę i śmietankę podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, starając się uniknąć zagotowania. Gdy czekolada się rozpuści, polewamy polewą ciasto :D
Składniki:
Nadzienie:
1,2 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru brązowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
cukier zwykły do smaku
Ciasto:
4 jajka
2 łyżki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
10 dag drożdży
1 kg mąki pszennej
Kruszonka:
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Jak robimy:
Do miski wlewamy ok. pół szklanki ciepłego mleka (nie może nas parzyć), wsypujemy 3 łyżki cukru oraz 3 łyżki maki i dodajemy poruszone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut przykryte ściereczką. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem, oraz rozpuszczamy masło w mleku. Gdy drożdże wyrosną dodajemy do nich mąkę, jajka z utartym cukrem oraz mleko z rozpuszczonym masłem (mleko musi być ciepłe ale nie może nas parzyć). Gdy dodamy składniki, mieszamy je i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odstawać samo ręki i ostawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. 40 min). W tym czasie obrane jabłka kroimy w kostkę, doprawiamy cynamonem i cukrem. Przygotowujemy kruszonkę: łyżeczkę masła, mąkę i cukier zagniatamy w miseczce, powinno mieć konsystencję piasku. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Od całego ciasta odrywamy kawałki, kształtujemy je w placki i do środka nakładamy jabłka. Ciasto zlepiamy formując kulkę z nadzieniem w środku, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki kładziemy na blasze w dużej odległości ponieważ podwajają swoją objętość. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min do czasu aż się ładnie przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz