czwartek, 18 października 2012

Sernik królewski


Sernik, ulubione ciasto mojego męża, bardzo lubiane przez moją córkę pod warunkiem, że jest bez rodzynek, a i ja bardzo lubię sernik. Więc gdy ser grzecznie czekał na swą życiową szansę, nic innego mi nie zostało jak zakasać rękawy i brać się do roboty. Sernik wilgotny, ciasto kakaowe, efekt po prostu pycha.

Piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm i okazało się, że tortownica jest za mała. Polecam tortownicę o średnicy przynajmniej 28 cm a nawet i 30. Mi zależało na tym aby ciasta było mało, ale jeżeli ktoś woli go więcej proponuję podwoić składniki na ciasto. 

 Sernik królewski
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 zółtka
3 łyżeczki kakao

Masa serowa:
1 kg sera mielonego waniliowego (ewentualnie mielony naturalny + cukier waniliowy)
1 szklanka cukru 
2 duże łyżki miękkiego masła
5 żółtek 
7 białek
1 budyń śmietankowy


Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Z każdą część uformować w podłużne wałki ok 10 cm i włożyć do zamrażalnika na ok 30-50 min. 
Gdy ciasto się mrozi utrzeć żółtka z cukrem oraz masło na puszystą masę. Do masy z żółtek dodawać stopniowo mielony ser oraz budyń, delikatnie wymieszać.  Ubić pianę z 7 białek i dodać ją do całej masy serowej. Mieszać bardzo delikatnie, tak żeby masa cały czas była puszysta.
Gdy ciasto się zmrozi, zetrzeć jedną część na tarce na grubych oczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na ok 10 minut. Po upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika i wylać na nie delikatnie masę serową. Na masę serową zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika (140 stopni) i piec 100 minut (1 h 40 min). Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić w piekarniku do czasu ostudzenia się piekarnika. 


2 komentarze: