Kolejna nieco inna odsłona szarlotki. Ciasto kakaowe przełożone musem jabłkowym z nutą cytrynową.
Szarlotka z ciastem kakaowym i biszkoptami
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi (ew. 2
cukry wanilowe)
20 dag masła
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 paczki biszkoptów
Masa jabłkowa
1 ½ kg jabłek
sok z cytryny
½ szkl. cukru pudru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
Dodatkowo:
Cukier puder, tłuszcz i bułka do formy, jabłko
Wykonanie
Umyte jabłka obrać oraz usunąć z nich gniazda
nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłka (w przypadku gdy są bardzo soczyste wpierw delikatnie
odcisnąć sok), skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier i kisiel, wymieszać.
Białka utrzeć z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem
pudrem, cukrem z wanilią na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka. Delikatnie
mieszając dodać do masła ubite białka. Mąkę ziemniaczaną, pszenną przesiać z
kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo wsypać do masy jajecznej. Formę do
ciasta wysmarować margaryną i przyprószyć bułką tartą. Na tak przygotowaną
formę wylać połowę ciasta, wygładzić, ułożyć połowę biszkoptów i wyłożyć równo na nie jabłka. Na jabłkach ułożyć drugą
warstwę biszkoptów, zalać drugą połową ciasta. Formę wstawić o piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. W
celu dekoracji ciasta można ułożyć na nim plasterki jabłka lub obsypać kakao
tworząc wzory.
jakie ma ładne motyle!:-)
OdpowiedzUsuńZa szarlotką nie przepadam, ale z ciastem kakaowym nie jadłam jeszcze więc chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńTakiej szarlotki jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda super, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń