środa, 3 października 2012

Szarlotka z ciastem kakaowym i biszkoptami



Kolejna nieco inna odsłona szarlotki. Ciasto kakaowe przełożone musem jabłkowym z nutą cytrynową. 

Szarlotka z ciastem kakaowym i biszkoptami
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi (ew. 2 cukry wanilowe)
20 dag masła
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 paczki biszkoptów

Masa jabłkowa
1 ½  kg jabłek
sok z cytryny
½ szkl. cukru pudru
1 opakowanie kisielu cytrynowego

Dodatkowo:
Cukier puder, tłuszcz i bułka do formy, jabłko


Wykonanie
Umyte jabłka obrać oraz usunąć z nich gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Starte jabłka (w przypadku gdy są bardzo soczyste wpierw delikatnie odcisnąć sok), skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier i kisiel, wymieszać.
Białka utrzeć z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem z wanilią na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka. Delikatnie mieszając dodać do masła ubite białka. Mąkę ziemniaczaną, pszenną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo wsypać do masy jajecznej. Formę do ciasta wysmarować margaryną i przyprószyć bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylać połowę ciasta, wygładzić, ułożyć połowę biszkoptów i wyłożyć  równo na nie jabłka. Na jabłkach ułożyć drugą warstwę biszkoptów, zalać drugą połową ciasta. Formę wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. W celu dekoracji ciasta można ułożyć na nim plasterki jabłka lub obsypać kakao tworząc wzory.

 

4 komentarze:

  1. Za szarlotką nie przepadam, ale z ciastem kakaowym nie jadłam jeszcze więc chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej szarlotki jeszcze nie jadłam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń