Za oknem mojej ciepłej kuchni widać jesień, słońce szybko zaczyna się chować za horyzont a powietrze jest już zimne i wilgotne. Ale w kuchni panuje ciepło od piekarnika pachnącego suszonymi grzybami oraz cynamonu unoszącym się nad jabłkami.
W ostatnią sobotę to ciepło dzieliłam z moją ukochaną córką Oliwia, dzielnie zagniatającej ciasto kruche i obierającej jabłka do ciasta. W gwarze śmiechu, muzyki, Oliwka krzyczała "wiecej cynamonu, wiecej". Po wyjęciu z piekarnika ciasto szybciej znikło niż się pojawiło. Ciepła tarta była w smaku niebiańska :D
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
150 g zimnego masła
3 jajka
3
łyżki cukru pudru1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
9 umytych jabłek
cynamon,
cukier,
cukier puder,
sok z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier, cynamon i posiekane masło
szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też
rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka oddzielić od białek,
żółtka wlać do ciasta i energicznie je
zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do
lodówki na 1 godzinę.
Po
tym
czasie piekarnik nastawić na 180°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę
do tarty, resztki pozostałe z boków odłożyć do lodówki. Tartę przykryć
folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę
(tak jak w przepisie na babeczki), piec 10 minut. Po
upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować
rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 5
minut.
Nadzienie:
Jabłka
obrać, pozbawić gniazd. 6 jabłek pokroić w kostkę, wrzucić do rondla,
zalać 1/2 szklanki wody i dusić, aż jabłka zrobią się miękkie. Gdy
jabłka zmiękną wsypać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie
zamieszać, powinien powstać kisiel z owocami. Jabłka dosłodzić cukrem,
dodać cynamonu oraz soku z jednej cytryny wg uznania i smaku. Pozostałe
jabłka pokroić w plasterki.
Na
podpieczone ciasto wylać masę jabłkową, ułożyć na niej plasterki
jabłek, posypać delikatnie cukrem pudrem oraz cynamonem. Resztki ciasta
rozwałkować, wyciąć z nich serduszka i ułożyć na środku tarty,
posmarować rozklekoconym białkiem. Tartę wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180°C na ok 40 minut, lub do czasu zbrązowienia się
jabłek.
Tarta świetnie smakuje ciepła, smacznego ;)
Cynamonowa tarta z jabłkami bierze udział w akcji Jabłko z cynamonem.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! Świetne ciasto. Załapałem sie tylko na jeden kawałek :(
OdpowiedzUsuń