wtorek, 17 września 2013

Cynamonowa tarta z jabłkami - jesień za oknem.


Za oknem mojej ciepłej kuchni widać jesień, słońce szybko zaczyna się chować za horyzont a powietrze jest już zimne i wilgotne. Ale w kuchni panuje ciepło od piekarnika pachnącego suszonymi grzybami oraz cynamonu unoszącym się nad jabłkami. 
W ostatnią sobotę to ciepło dzieliłam z moją ukochaną córką Oliwia, dzielnie zagniatającej ciasto kruche i obierającej jabłka do ciasta. W gwarze śmiechu, muzyki, Oliwka krzyczała "wiecej cynamonu, wiecej". Po wyjęciu z piekarnika ciasto szybciej znikło niż się pojawiło. Ciepła tarta była w smaku niebiańska :D

Cynamonowa tarta z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
150 g zimnego masła
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:
9 umytych jabłek
cynamon,
cukier,
cukier puder,
sok z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier, cynamon i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka oddzielić od białek, żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę do tarty, resztki pozostałe z boków odłożyć do lodówki. Tartę przykryć  folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 10 minut. Po upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 5 minut. 
Nadzienie:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd. 6 jabłek pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, zalać 1/2 szklanki wody i dusić, aż jabłka zrobią się miękkie. Gdy jabłka zmiękną wsypać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie zamieszać, powinien powstać kisiel z owocami. Jabłka dosłodzić cukrem, dodać cynamonu oraz soku z jednej cytryny wg uznania i smaku. Pozostałe jabłka pokroić w plasterki. 

Na podpieczone ciasto wylać masę jabłkową, ułożyć na niej plasterki jabłek, posypać delikatnie cukrem pudrem oraz cynamonem. Resztki ciasta rozwałkować, wyciąć z nich serduszka i ułożyć na środku tarty, posmarować rozklekoconym białkiem. Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 40 minut, lub do czasu zbrązowienia się jabłek. 
Tarta świetnie smakuje ciepła, smacznego ;)


Cynamonowa tarta z jabłkami bierze udział w akcji Jabłko z cynamonem.

2 komentarze:

  1. A jak smakuje! Świetne ciasto. Załapałem sie tylko na jeden kawałek :(

    OdpowiedzUsuń