wtorek, 13 maja 2014

Muffinki z Tiki Taki


Muffinki z czekoladą Tiki Taki - trochę inna wersja znanych mi babeczek którą mogę gorąco polecić. Rozpuszczone kostki czekolady stanowią nadzienie bardzo ciekawe, o wyczuwalnej chrupkiej strukturze.


Muffinki z czekoladą Tiki Taki 4 szt
Składniki:
4 szkl.  mąki (525 g)
200 g masła 
2 szkl. mleka (420 ml)
1 szkl. cukru białego (200g)
1/2 szkl. cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka (159 g)
2 łyżki kakao (36 g) 
4 łyżeczki proszku do pieczenia (26 g)
24 kostki czekolady Tiki Taki (w jednej tabliczce 100 g jest 10 kostek)

Wykonanie:
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wsypać do miski. Mleko z cukrem oraz masłem podgrzać do czasu rozpuszczenia się składników. Chłodne mleko wlać do mąki, dodać jajka i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę rozlać  do foremek wyłożonych papilotkami. Na każdą porcje ciasto położyć jedną kostkę czekolady. Muffinki piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Smacznego


1 komentarz:

  1. "Malaga, TikiTaki i Kasztanki, dla Ciebie i być może dla koleżanki"... :) Ciągle pamiętam tą reklamę :)
    Muffinki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń