Porzeczkowiec - ciasto dla miłośników czarnej porzeczki, gdzie smak czekolady łączy się z kwaskowatością małych czarnych owoców, delikatnością bitej śmietany i kremową masą serową.
Inspiracja na ciasto zaczerpnięta z bloga Aniela w kuchni http://anulawkuchni.blogspot.com/2012/04/porzeczkowiec-z-serem.html
Porzeczkowiec
(blacha o wymiarach 25x25 cm):
Składniki:
Ciasto kakaowe:
5 jajek
½ szkl cukru cudru
1 ½ szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
+ masa kakaowa
Masa kakaowa:
½ szkl. wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
¾ szkl oleju
Masa serowa:
1 kostka masła
½ kg twarogu
półtłustego (3x zmielonego)
6 łyżeczek cukru
pudru
2 cukry waniliowe
Masa
śmietanowa:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo do
przełożenia:
1 duży słoik dżemu
z czarnych porzeczek (najlepiej własnej roboty:)
1 tabl. czekolady
mlecznej
Wykonanie:
Ciasto kakaowe:
Składniki ma masę kakaową (wodę, cukier, kakao i olej)zagotować. Gdy cukier
się rozpuści masę odstawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany podczas
miksowania dodawać stopniowo cukier puder, po czym zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Do ubitych jajek powoli
wlać ostudzoną masę kakaową. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i proszkiem
do pieczenia. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w
temperaturze175 stopni przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić
do ostudzenia. Zimne ciasto przekroić na 2 blaty.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać stopniowo po łyżce zmielonego sera kontynuując
ucieranie składników. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową,
inaczej masa może się rozwarstwić.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Składanie ciasta:
Na pierwszy blat rozprowadzić 1/2 dżemu porzeczkowy, a następnie całą masę
serową, przykryć drugim blatem ciasta. Na blat rozprowadzić resztę dżemu,
przykryć ubitą śmietaną. Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać nią ciasto.
Smacznego ;)
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast. Nigdy nie mam go dość :)
OdpowiedzUsuńCiasto w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuńDzisiaj go piekłam ,jest super
OdpowiedzUsuńMam kilka sloikow porzeczkowego dzemu wiec przepis wykorzystam.
OdpowiedzUsuń