czwartek, 8 maja 2014

Porzeczkowiec


Porzeczkowiec - ciasto dla miłośników czarnej porzeczki, gdzie smak czekolady łączy się z kwaskowatością małych czarnych owoców, delikatnością bitej śmietany i kremową masą serową. 

Inspiracja na ciasto zaczerpnięta z bloga Aniela w kuchni  http://anulawkuchni.blogspot.com/2012/04/porzeczkowiec-z-serem.html
Porzeczkowiec (blacha o wymiarach 25x25 cm):
Składniki:
Ciasto kakaowe:
5 jajek
½ szkl cukru cudru
1 ½ szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ masa kakaowa
Masa kakaowa:
½ szkl. wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
¾ szkl oleju

Masa serowa:
1 kostka masła
½ kg twarogu półtłustego (3x zmielonego)
6 łyżeczek cukru pudru
2 cukry waniliowe

Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 36%  
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo do przełożenia:
1 duży słoik dżemu z czarnych porzeczek (najlepiej własnej roboty:)
1 tabl. czekolady mlecznej

Wykonanie:
Ciasto kakaowe:
Składniki ma masę kakaową (wodę, cukier, kakao i olej)zagotować. Gdy cukier się rozpuści masę odstawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany podczas miksowania dodawać  stopniowo cukier puder, po czym zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Do ubitych jajek powoli wlać ostudzoną masę kakaową. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze175 stopni przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostudzenia. Zimne ciasto przekroić na 2 blaty.  

Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać stopniowo po łyżce zmielonego sera kontynuując ucieranie składników. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej masa może się rozwarstwić.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Składanie ciasta:
Na pierwszy blat rozprowadzić 1/2 dżemu porzeczkowy, a następnie całą masę serową, przykryć drugim blatem ciasta. Na blat rozprowadzić resztę dżemu, przykryć ubitą śmietaną. Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać nią ciasto.

Smacznego ;)



4 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast. Nigdy nie mam go dość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj go piekłam ,jest super

    OdpowiedzUsuń