piątek, 16 maja 2014

Półkruche ciasteczka z jabłkiem

 

Szybkie, smaczne ciasteczka z jabłuszkiem obsypanym cynamonem.
Przepis znalazłam na blogu "Kuchnia - Przepisy Adriany".

Półkruche ciasteczka z jabłkiem
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie:
4-5 jabłek obranych, pokrojonych na "szesnastki" 
cynamon
cukier puder
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiać przez sito.  Do suchych składników dodać sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, śmietanę. Całość posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść aż powstanie jednolita konsystencja. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wykroić krążki szklanką. Pokrojone jabłka obsypać delikatnie cukrem pudrem oraz cynamonem, delikatnie wymieszać tak aby przyprawy równo pokryły owoce. Na połówce krążka układać pokrojone jabłka, zawinąć na pół  (nie sklejając). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając centymetrowe odstępy - ciasto trochę urośnie. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Przestygnięte ciastka posypać cukrem pudrem,

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. bardzo smakowicie wyglądają, chętnie zrobię na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z miłą chęcią bym takie ciasteczko zjadła :)
    Zapraszam do siebie oraz obserwuję twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam, wyszły bardzo smaczne.
    http://paproszkowegotowanie.blogspot.com/2014/05/kruche-kieszonki-z-jabkami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :-) fajny przepis i z chęcią go wykorzystam :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń