wtorek, 15 września 2015

Tarta malinowa z czekoladą i kokosem


Czekoladowo, malinowo, kokosowa rozkosz na kruchym cieście. Ciasto polecam wykonać jak najszybciej w dużej ilości, jest pyszne :D


Tarta malinowa z czekoladą i kokosem
Składniki:
Ciasto kruche:
5 żółtek
300 g mąki pszennej
150 g masła
2 łyżki cukru pudru

Warstwa kokosowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
ok. ½ kg malin
1 tabliczka czekolady mlecznej

Wykonanie:
Ciasto kruche:
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Żółtka  wlać do ciasta i energicznie je zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. 4/5 ciasta rozwałkować, wyłożyć wysoką formę do tarty. Tartę przykryć  folią aluminiową, wysypać na nią suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową i posmarować rozklekotanym białkiem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika na 3 minuty.

Warstwa kokosowa:
W czasie gdy ciasto kruche zapieka się w piekarniku należy przygotować warstwę kokosową. Białka ubić z szczypta soli na sztywną pianę. Suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier oraz proszek wymieszać, dodać stopniowo do ubitych białek delikatnie mieszając. Masę przelać na zapieczone ciasto kruche, piec w piekarniku do czasu zrumienienia masy kokosowej, ok. 25 minut.
Na zrumienioną masę kokosową ułożyć maliny, posypać pokruszoną czekoladą. Pozostałą 1/5 cześć ciasta rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na malinach w kratkę. Tartę wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Ciasto smakuje zarówno podane na ciepło jak i po wystygnięciu.

Smacznego :)

1 komentarz: