Sałatka zainspirowana grilowaną sałatą rzymską, która po odpowiednim doprawieniu smakuje na ciepło świetnie. Pierwszy raz jadłam sałatę rzymską na ciepło przygotowaną na grillu, była pyszna. Teraz szykując piknikowe jedzenie przygotowałam sałatkę z sałatą rzymską grillowaną na patelni z dodatkiem margaryny Optima Omega 3. Do sałaty dodałam kolorowe warzywa i szynkę szwarcwaldzką co w połączeniu z świeżym chlebem posmarowanym margaryną Optima Omega 3 było smacznym i odżywczym posiłkiem.
Sałatka z grillowanej sałaty
rzymskiej z margaryna Optima Omega 3
Składniki:
4 szt sałaty rzymskiej
½ papryki żółtej
½ papryki czerwonej
½ granatu
Garść pomidorków koktajlowych
Szynka szwarcwaldzka
Margaryna Optima Omega 3
Sól i pieprz
2 łyżeczki musztardy
francuskiej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Warzywa umyć, sałatę
rzymską przekroić na pół. Na patelni na małym ogniu rozpuścić 2 łyżki margaryny
Optima Omega 3, ułożyć sałatę rzymską, oprószyć solą i pieprzem. Sałatę grillować
z dwóch stron do delikatnego przyrumienienia. Gdy sałata się przyrumieni zdjąć
z ognia i odstawić do przestygnięcia. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe
przekroić na pół, chłodną sałatę rzymską pokroić na mniejsze części (ja liście
pokroiłam na 3 części). Warzywa wsypać do miski, dodać nasiona granatu, szynkę szwarcwaldzką.
W kubeczku wymieszać musztardę, oliwę,
miód i sok z cytryny. Przygotowanym sosem polać składniki sałatki i delikatnie
je wymieszać. Sałatkę można podawać z pszennym pieczywem posmarowanym margaryną
Optima Omega 3.
Przepis na piknikową sałatę z grilowaną sałatą rzymską z margaryną Optimą Omega 3 dodaję do akcji Optymalny wybór na piknik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz