Wygląd tego tortu może zmylić widząc te wszystkie słodycze. Jest to tort z mocną nuta alkoholu, dedykowany głównie dla dorosłych. Połączenie czekolady, wiśni i alkoholu jest świetną propozycją na prezent do dużych dzieci. Dla mniejszych dzieci można tort przygotować bez wiśniówki co też sprawi im frajdę.
Tort czekoladowo-wiśniowy nasączany wiśniówką
Składniki na tort o średnicy 22 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
300 g czekolady mleczne
200 g czekolady gorzkiej
Nasącz
Wiśniówka
Kompot z wiśni
Wiśnie z kompotu
Dekoracja
Wafelki i inne słodycze
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z
szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z
pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną
oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty
piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Krem z czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę
ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość
energicznie wymieszać.
Nasącz:
Wiśniówkę połączyć z sokiem wiśniowym. Ja
w 1/3 dałam wiśniówki i w 2/3 kompotu z wiśni. Gdyby poncz okazał się za słodki
można dodać trochę soku z cytryny.
Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe
blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopcie
ułożyć wiśnie, przykryć ¼ kremu śmietanowo czekoladowego. Na całość położyć drugi
blat biszkoptowy, nasączyć, ułożyć wiśnie i ¼ kremu. Ostatni blat ułożyć na
torcie, nasączyć, ułożyć wiśnie przykryć ¼ kremu. Krem wyrównać, ciasto wstawić
do lodówki na co najmniej 3 godziny, do czasu aż
krem się schłodzi i stanie sztywniejszy.
Schłodzony tort wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze. Ostatnią cześć schłodzonego kremu ponownie zmiksować, rozprowadzić na bokach tortu. Wafelki czekoladowe „przykleić” do kremu, inne słodycze ułożyć na wierzchu tortu.
Schłodzony tort wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze. Ostatnią cześć schłodzonego kremu ponownie zmiksować, rozprowadzić na bokach tortu. Wafelki czekoladowe „przykleić” do kremu, inne słodycze ułożyć na wierzchu tortu.
Smacznego 😊
Torty z truskawkami, tort kokosowy, tort kokosowo-pomarańczowy, tort migdałowy:
znakomite
OdpowiedzUsuń