czwartek, 13 lipca 2017

Tort czekoladowo-wiśniowy z wiśniówką


Wygląd tego tortu może zmylić widząc te wszystkie słodycze. Jest to tort z mocną nuta alkoholu, dedykowany głównie dla dorosłych. Połączenie czekolady, wiśni i alkoholu jest świetną propozycją na prezent do dużych dzieci. Dla mniejszych dzieci można tort przygotować bez wiśniówki co też sprawi im frajdę. 


Tort czekoladowo-wiśniowy nasączany wiśniówką
Składniki na tort o średnicy 22 cm:
Biszkopt:
5 jajek L
¾  szklanki cukru
½ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
300 g czekolady mleczne
200 g czekolady gorzkiej

Nasącz
Wiśniówka
Kompot z wiśni

Wiśnie z kompotu

Dekoracja
Wafelki i inne słodycze

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.

Krem z czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.

Nasącz:
Wiśniówkę połączyć z sokiem wiśniowym. Ja w 1/3 dałam wiśniówki i w 2/3 kompotu z wiśni. Gdyby poncz okazał się za słodki można dodać trochę soku z cytryny.

Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopcie ułożyć wiśnie, przykryć ¼ kremu śmietanowo czekoladowego. Na całość położyć drugi blat biszkoptowy, nasączyć, ułożyć wiśnie i ¼ kremu. Ostatni blat ułożyć na torcie, nasączyć, ułożyć wiśnie przykryć ¼ kremu. Krem wyrównać, ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, do czasu aż krem się schłodzi i stanie sztywniejszy.
Schłodzony tort wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze. Ostatnią cześć schłodzonego kremu ponownie zmiksować, rozprowadzić na bokach tortu. Wafelki czekoladowe „przykleić” do kremu, inne słodycze ułożyć na wierzchu tortu.
Smacznego 😊


Tort dodaję do akcji W wiśniowym sadzie... 10-23.07.2017

W wiśniowym sadzie


Torty z truskawkami, tort kokosowy, tort kokosowo-pomarańczowy, tort migdałowy:

http://koracynamonu.blogspot.com/2013/06/szampanski-tort-truskawkowy.htmlhttp://koracynamonu.blogspot.com/2013/07/tort-migdaowy-z-amaretto.html
http://koracynamonu.blogspot.com/2015/06/tort-truskawkowo-kokosowy-z-drazami.htmlhttp://koracynamonu.blogspot.com/2015/02/tort-kokosowo-pomaranczowy-z-raffaello.html

1 komentarz: