poniedziałek, 23 stycznia 2012

Hu, hu, ha, zima nie jest taka zła. Bałwanki wpadły zjeść rożki z jabłkami.


Okazuje się, że zima nie taka straszna. Efektem niedzielnego spaceru było ulepienie pary "zakochanych" bałwanków. Pani bałwankowa we włosach ma upięte liście a pan bałwanek coś na kształt kapelusza. Po powrocie do domu ciepło i zapach pieczonego ciasta
z nutą cynamonu działa rozgrzewająco. Propozycją na niedzielne popołudnie były rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. 


Rożki francuskie z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
1 łyżeczka soli
225 masła lub margaryny
1 jajko
125 ml wody przygotowanej

Nadzienie:
4 jabłka (polecam renetę)
100 g cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:
Mąkę z solą zagniatamy z połową przygotowanej margaryny/masła (ponieważ margaryny jest mało na tą ilość mąki powinny powstać grudki). Łyżką stopniowo dodajemy ziemnej wody cały czas zagniatając ciasto. Gdy powstanie jednolita masa rozwałkowujemy ją podsypując delikatnie mąka na wymiary ok 50 x 20 cm.
60 g margaryny/masła kroimy na cienkie plasterki i układamy je na 2/3 powierzchni ciasta. 1/3 część  ciasta bez margaryny/masła składamy na jego środkową część. Przeciwległy bok ciasta składamy na wierzch już złożonej części. Ciasto rozwałkowujemy i ponownie układamy na min pozostałą część tłuszczu. Rozwałkowujemy, składamy i chowamy na ok 1 godzinę ciasto do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi możemy przygotować nadzienie. Obrane jabłka kroimy na drobną kosteczkę. W rondelku na małym gazie gotujemy pokrojone jabłka z cukrem, mąką, cynamonem i sokiem z cytryny do czasu, aż będą miękkie. Odstawiamy na bok aby wystygły.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni. Ciasto dzielimy na równe dwie części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy jedną część ciasta na kwadrat o boku ok 30 cm. Dzielimy placek  na 4 kwadraty o bokach 15 cm. Nakładamy 1/8 masy jabłkowej na każdy kwadrat, po czym składamy po przekątnej ściskając brzegi aby się skleiły. Smarujemy trójkąty roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody i wkładamy do piekarnika na ok 20 minut lub do czasu zarumienienia się.


3 komentarze:

  1. Wow, lubię rożki francuski. Mniam. Zrobię takie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie gdyby moja mama takie zrobiła bo wygadaja i napewno smakuja wysmienicie

    OdpowiedzUsuń