niedziela, 8 stycznia 2012

Serduszka czekoladowo-maślane


Ciastka, ciasteczka jakby mi mało było pierniczkowych tworów;) A jednak miałam straszną ochotę na ciastka, najlepiej chrupiące i nie za słodkie. Ciasteczka są czekoladowo-maślane, idealne do herbatki lub szklanki zimnego mleka. 

Serduszka czekoladowo-maślane

Składniki:
60 g czekolady
325 g mąki
175 g masła
150 g cukru
1 łyżka mleka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, miękkie masło, mleko i jajko aż uzyskamy jednolitą masę. Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części, jedną odkładamy na godzinę do lodówki. Drugą część łączymy z rozpuszczoną czekoladą, po czym również odkładamy do lodówki.
Po godzinie białe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy z niego serduszka. Układamy kolejno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę jednocześnie na dwóch blachach dlatego pisze, że rozkładamy serduszka na jednej blaszce. W przypadku jednej blachy proponuję rozmieścić ciasta na połowie blachy. Na drugą blachę wycinamy czekoladowe serduszka. Mniejszą foremką z białych ciastek wycinamy serduszka i zastępujemy je czekoladowymi. Czekoladowe ciastka uzupełniamy białymi serduszkami. Ponownie z środkowej części ciastek wycinamy serduszka najmniejszą formą i zastępujemy je innym kolorem. Wkładamy do piekarnika  rozgrzanego do 180 stopnia (ja piekłam na termoobiegu) i pieczemy ok 15 minut lub, aż nabiorą złotego koloru. 



3 komentarze:

  1. Jakie ładne kwiatki! Pewnie od wielbiciela ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jak wielbiciel będzie grzeczny to może ciastko dostanie ;P

    OdpowiedzUsuń