sobota, 19 stycznia 2013

Bułeczki maślane ślimaki

Bułki zawijańce, bułki ślimaki - każda nazwa pasuje do maślanego zakręconego wypieku z marmoladą :)


Bułki maślane ślimaki:
Składniki:
100 g masła
3/4 szklanki cukru 
1 szklanka mleka
8 dag drożdży 
70 dag mąki pszennej 
3 jajka
2 białka
marmolada

Wykonanie:
Do miski wlać ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem (nie może nas parzyć), wsypać 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut przykryte ściereczką. Gdy drożdże wyrosną (zwiększą swoją objętość dwukrotnie) dodać do nich pozostałą mąkę, cukier, 3 jajka, połączyć dokładnie składniki. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odstawać samo ręki. Ostawiać ciasto w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując wcześniej mąką (aby do blatu nie przywarło). Na rozwałkowanym placku rozsmarować marmoladę, zwinąć jak naleśnika. Powstałą roladę pokroić w kawałki o grubości ok 1-1,5 cm, ułożyć na blasze z przygotowanym papierem do pieczenia. Drożdżówki posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok, 15-20 minut, do czasu przyrumienienia się ciasta. Po wyjęciu z piekarni pozostawić bułki do wystygnięcia. 
 

2 komentarze:

  1. U mnie ostatnio były takie czekoladowe zawijańce z masłem orzechowym i wiśniami, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super dodatek do zawijańców drożdżowych, myślę, że od Ciebie ściągnę pomyśl na następne drożdżowe wypieki ;)

      Usuń